Startér přinesl východoněmeckou verzi Jonáše, pouštěl doppelgangery Pris a hejt přenechal Margo

12. únor 2020

Šestnácté kolo hitparády neobjevených přineslo spoustu novinek! Třeba Jonáše s knírkem (který byl slyšet i na mikrofonu) nebo Anetu Martínkovou z nadějné kapely Margo, kterak hejtuje, což je u ní celkem nevídané. Jo, a taky jsme hrály dvě hudební novinky!

První nám poslala pražská trojice Reproromantic. Básnickým textem, hudební naléhavostí, kterou podporují kytary a tučné synťáky, možná někomu připomenou jiné romantiky na scéně: duo Pris. Most opravdu zní jako nový singl od Lukáše Grygara a Tomáše Tkáče. My to hodnotíme pozitivně, tahle estetika se nám zamlouvá. Možná, že bude do příště trochu třeba zapracovat na tom, aby si tyhle dvě kapely nikdo nepletl, ale to hlavní už je splněno: písničky!

Orinoko je mladá producentka z Olomouce, která nám z nějakého důvodu poslala svůj nejstarší a možná také nejméně přístupný song. Na jejím soundcloudovém účtu se povalují elektronické instrumentálky, které něčím připomínají dekonstruované IDM hymny, ale také zadumané, pomalejší věci à la Nosaj Thing. Do druhé kategorie spadá i track Haku, skládanka samplů, které člověku do uší nenápadně tepou groove. Celá první půlka Haku funguje skvěle, možná i proto. Jak se ale přidávají vrstvy do téhle melancholické hudební symfonie, napětí trochu opadá. Možná, že je problém prostě v příliš dlouhé stopáži. Haku by k dokonalosti bohatě stačily tři minuty. Přesto se s Anetou Martínkovou shodujeme, že Orinoko je talent! 

A koho tedy zpěvačka kapely Margo hejtovala? Poslechněte si poslední vydání Startéru a zjistíte, kdo dostal slušně naloženo! Nezapomeňte hlasovat pro své favority nebo poslat vlastní track na adresu starter@rozhlas.cz.

 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.