Startér s hostujícím dramaturgem Radia 1 se vezl na vlně retra

12. listopad 2018

Hudební dramaturg Radia 1 Zdeněk Lichnovský přišel do našeho studia dobře připraven a ihned se tak dožadoval mailu na elektronického hudebníka, který si říká Bols. Z jeho tracku Digital je stále upřímně nadšený i Kuba, který se ale na aktuální díl hitparády neobjevených těšil hlavně kvůli dvěma ryze kytarovým novinkám od The Beautifuls a IN4MATION.

The Beautifuls mají své místo jisté přinejmenším na menších stageích festivalu Mighty Sounds. Jejich verzi zombie žánru rockabilly nechybí skoro nic. Je tady na bílo nalakovaný kontrabas, vkusně doplněný lidskou lebkou, skotačící virbl, který vybídne do tance nejeden firemní večírek, i dohladka oholené stráně a pomádou precizně ulíznuté pompadoury. Perfektně zvládnutou formu tak narušuje jen zpěv, který by propadl i na okresním přeboru imitátorů Elvise Presleyho, a fakt, že song s názvem Too Loud skla našeho studia zrovna dvakrát nerozechvěl i v krajních hlasitostech jeho zvukových možností.

Naopak druhá novinka, singl Stay There od, alespoň dle fotek, tří celkem zkušených vamberských srdcařů IN4MATION, zněla při prvních tónech velmi slibně, a to i přesto, že se číslovka v názvu kapely překvapivě neshoduje s počtem členů, jak tomu u správného boy bandu má být. Song, jehož dramaticky vystavěné intro vás postupně posouvá na kraj židle ozvuky post-metalových kapel typu Deftones v nejlepších letech, si přechodem do sloky nasadí kanady s rozvázanými tkaničkami, ze kterých čouhají bílé ponožky, ustřižené džínové šortky, kostkovanou košili bez rukávů. Kubovi se Zdeňkem tak nezbývá než dumat nad tím, jaké mají asi právě teď ve Vamberku za okny Eddie Vedder.

Novinky, které postoupily z minulého týdne, od deephouseového producenta Midub a všem dobře známých satiriků Hello Marcel, dva zaryté kritiky také zrovna dvakrát neobměkčily. Nezbývá tak než doufat, že do dusné nálady vnese znovu pozitivní vítr vždy usměvavý Jonáš Zbořil, který si místo vysílání prý tentokrát raději odskočil do kina.

Kubovy průpovídky o tom, že kritizuje nejvíc hlavně to, co má v reálu ten největší potenciál časem uspět, po decimujících skotských střicích technických chyb, žánrových přešlapů a kompozičních nedostatků totiž zas tak úplně nezahřejí.

Líbilo se vůbec Kubovi a Zdendovi něco jiného než Bols? Je hitová produkce od Jiřího Buriana dar z nebes, nebo prokletí? A jak že se to dělá ten pravý nefalšovaný „slap-back“ nahrávek z padesátých let minulého století? Pusťte si nejnovější díl hitparády neobjevených a posílejte své hity budoucnosti na: starter@rozhlas.cz.

 

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.