Startér se rozplývá s klavíristou Noirepolde a jezdí po nočním městě s Marvel ‘83

14. únor 2017

Objevili jsme žánr neoclassical. Konečně. Po talentovaném Kyófú jsme nemuseli hledat dlouho a naši touhu po rozplývání se v melancholických symfoniích naplnilo album Songs From Nowhere od pražského klavíristy, který si říká Noirepolde.

Ve skladbě Nocturnum ze tmy ční pouze klavír, před každým motivem se rozvážně vyčkává, přesně tak, jak to člověk má rád třeba u skladeb Maxe Richtera. Občas se k osamocenému nástroji přidá zreverbovaná plocha neznámého synťáku, která skvěle dokresluje atmosféru vycházky ledovou krajinou. Na rozdíl od Kyófú působí Noirepolde daleko střídměji. Na jednu stranu to vypadá, že Václav Benda má více zkušeností a trpělivosti, zároveň se člověku tak nějak stýská po trochu neučesané, autentické energii skladby Dying Flicker, za kterou dostal Kyófú Divokou kartu. Přiznáváme, že žánr neoclassical jsme ve Startéru nikdy předtím nezkoumali. Jak se pozná dobrý neoclassical? Vlastně nevíme. Je to na vás!

Zato v osmdesátkovém retrowave jsme docela kovaní. Tenhle žánr pro nostalgiky, eskapisty a jiné snílky v Česku už nedávno vzkřísil producent Atrey, který se pouští do ambiciózních kolaborací a featuringů a s každou další skladbou roste. Marvel ’83 objevil žánr starých synťáků a opulentních melodií teprve před rokem, předtím se pod pseudonymem Makarov věnoval technu. Z jeho dvoudílného EP The Day We Met je zatím slyšet začátečnická tendenčnost, což je u tak úzkého žánru docela problém. Marvel bude muset do budoucna překonat své vzory a zaujmout něčím nečekaným. Zatím to ale není třeba řešit, na projížďku testarossou po nočním Los Angeles tahle osmdesátková hymna postačí. Pusťte si East Side Highway a dejte jí hlas na wave.cz/starter. A pošlete nám vlastní tracky na starter@rozhlas.cz!

Nezapomeňte taky, že se už můžete přihlásit k účasti na Klubové noci United Islands of Prague, která se koná 23. června v Praze. Stačí vyplnit formulář na webu unitedislands.cz.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.