Startér vyrazil na Slovácko. Za Besedou u Bigbítu a éterickými songwritery MIMO

26. červenec 2017

Česko má svůj Hobitín. Nachází se ve vesničce Tasov, kde se už pětadvacet let koná festival Beseda u Bigbítu. Letos na něm vystoupí Anna Von Hauswolf, K-X-P a taky spousta skvělých kapel z československé scény. Včetně songwriterů, kteří nás uhranuli ve Startéru, MIMO.

Martin a Bára to na Besedu mají kousek, do Tasova pojedou z Uherského Hradiště a možná budou platit za nejvíc lokální kapelu celého festivalu. Máloco bude sedět do vyhřáté meze u potoka s výhledem na zvlněnou krajinu se sady a vinicemi tak jako hudba MIMO. Dřevní, procítěné songy, které stojí na chemii dvou hlasů, které nepotřebují víc než kytaru a ukulele. Martin jde na vysokou, Bára míří do čtvrťáku, ale zpívají tak, jako by už prožili všechno. „Texty většinou píšu já,“ říká Bára, „inspiraci beru ve světě kolem, ale hlavně v přírodě.“ Když se jí ptáme, o čem píše nejraději, tajuplně dodává, že ji zajímá uvědomění. Život má hlubší smysl, o jeho pointu bychom se měli starat. Songy si MIMO píšou v lese, při cestě vlakem nebo při hodině dějepisu.

Pointa letošního léta připadne už na první srpnový víkend na festivalu Beseda u Bigbítu. Ve studiu jsme kromě MIMO mluvili i s organizátory nejmilejší hudební akce v Česku. Pavel, Tomáš a Kamila nám povykládali o raných zážitcích z festivalu. Náš porotce Pavel vykládal o tom, jak se při rozbřesku vracíval na kole domů, Kamila vzpomínala na budíčky v podobě ranních koncertů přímo před stanovým městečkem. Mluvilo se i o tom, jak vlastně Beseda začínala. „Zakladatel Staňa Valášek k nám pořád chodí. Je z vedlejší vesnice, místní zvukař,“ říká nynější šéf Tomáš Ševčík. „Všude v okolí se hrála zábavová muzika – Premiéři, Argema a podobně. Místní kapely ale neměly kde hrát. Chtěly akci, na kterou by konečně mohly vyrazit z garážových zkušeben. Kytarová muzika tu vždycky měla svoje místo, kapel bylo hodně, tak jim Staňa Valášek udělal Besedu.“

Poslechněte si poslední Startér o nejhezčím festivalu a o skvělých, nadějných songwriterech MIMO.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.