Startér zklidnil éterický kytarista Tomáš J. Holý

29. červen 2016

Tomáš o sobě říká jenom jednu věc: „hraju na kytaru“. Nevypadá to, že by v životě chtěl dělat něco jiného. Ráno si dá kafe, pak jde cvičit, sbalí si efekty do pojízdného kufříku a vydává se buskovat. Večer sedne do své oblíbené hospody a co dělá? Skládá nové songy. Tomáš J. Holý hraje na kytaru a umí na ní věci, o kterých byste neřekli, že vůbec jdou dělat.

Tomáš má za sebou dlouhou kapelní biografii, v níž byste našli třeba revival Pink Floydů, který časem zmutoval v grindcore. Teprve až když se rozhodl jít sólo, na Tomášových koncertech se objevili nápadně dojatí posluchači, kteří po vystoupení trpělivě vyčkávají u vchodu do backstage. Bosého, dredatého a věčně usměvavého kytaristu pak prosí o cédéčko – v bílém papírovém obalu, bez jediného loga nebo podpisu. Tomáš J. Holý je zenový mistr.

Předvedl to i na víkendovém United Islands of Prague, kde vystoupil na Stagi Radia Wave ve společnosti dalších talentů a objevů letošní sezony Startéru: ostravských Places a February, pražských synthpoperů Orient, tria Role, poblázněných Killiekrankie nebo vítězného somnambula Pandoo. Co se Tomášovi na festivalu líbilo nejvíc? A koho miluje ze Startéru? Poslechněte si poslední vydání prázdninové přehlídky talentů a ponořte se hluboko do vesmíru s kytarovými kompozicemi Tomáše J. Holého!

03657949.jpeg
autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.