Startuje česká fotbalová liga. V době poberbrovské se hledá konkurent pro Slavii

23. červenec 2021
Tribuna

Nedávno skončilo fotbalové Euro a o slovo se hlásí nejvyšší česká soutěž. Už tento víkend začíná boj o mistrovskou trofej a o chudší počet míst do pohárové Evropy, ale také nová éra českého fotbalu bez Romana Berbra.

„Myslím, že v letošní lize je na co se těšit. Odehrává se dlouhodobě předávání hegemonie směrem od Sparty a Plzně ke Slavii. Uvidíme, co se stane s Viktorií, protože z hlediska majetkové struktury se tam dějí dost zajímavé věci. Jsem zvědavý, jestli se rebranding u Sparty projeví i na hřišti. A také jestli Slavii nedojde ten čínský kapitál, o čemž se neustále mluví, a zda postoupí do Ligy mistrů. A také je v lize už zase šestnáct týmů, vracejí se fanoušci a snad budou rozhodčí pískat lépe,” připomíná Martin Vait největší lákadla letošní sezony.

A právě oproti té minulé dochází k poměrně zásadním změnám. Namísto experimentu s osmnácti kluby se liga vrací ke svému tradičnímu formátu. I když jen co do počtu účastníků, protože na rozdíl od loňské sezóny se opět vrací k nadstavbové části. Což také znamená, že dva předposlední týmy budou hrát baráž s kluby z druhé nejvyšší soutěže.

Není jasné, zda se záchranářské boje budou týkat jediného ligového nováčka z Hradce Králové. Jisté ale je, že východočeské derby s celkem z Pardubic ani jeden z týmů neodehraje v domácí tvrzi, ale v exilu.

Co dalšího mohou diváci v nové sezoně očekávat? Bude pokračovat trend z loňského ročníku, který byl s 226 zraněnými hráči rekordní? A komu bude chybět Roman Berbr?

Nová Tribuna se podívá pod pokličku nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže. V čem byl nešťastný loňský experiment s osmnácti kluby? Jak se liga vypořádá s menším počtem vstupenek do pohárové Evropy? A proč trenér Slavie žehrá na dlouhou předsezónní přestávku?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.