„Stát doporučuje, aby děti pily slazené nápoje ve školách,“ říká výživová poradkyně

5. srpen 2015

Každé šesté dítě končící základní školu je obézní. Češi vedou evropské žebříčky nejen v kouření cigaret a marihuany a v konzumaci alkoholu, ale také v onemocnění kardiovaskulárního systému, které souvisí právě s nadváhou. Možná díky tomu vévodí společenským konverzacím debaty o zdravém jídle. Do Automatek přijala pozvání specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková a právě s ní jsme otevřeli téma stravování nejen u nás doma, ale i ve školních jídelnách.

„Zdravá výživa má dvě hlavní pravidla, s těmi si vystačíme a můžeme přestat sledovat nejnovější trendy. Pravidlo číslo jedna je jíst kvalitní přirozené potraviny, které jsou kvalitně vypěstovány, z kvalitní půdy, produkty z živočišné produkce z kvalitně krmených zvířat, ideálně lokální sezonní bez chemického polévání a šetrně pěstované. Pravidlo číslo dvě, když se někdo ptá, co je správně, jestli jíst maso, nebo nejíst maso, ono ani není tak zásadní. Zásadní je, abychom přijímali všechny živiny, a to v rozložení tzv. zdravého talíře. Základem je zelenina, ovoce a vedle nich zdroj sacharidů, bílkovin a kvalitních tuků,“ říká Margit Slimáková.

V Automatkách se budeme postupně věnovat i specifickým výživovým směrům, jako je paleo dieta (konzumace pouze masa, ovoce a zeleniny) anebo makrobiotika (veganský způsob stravování s důrazem na konzumaci obilovin a bakterií mléčného kvašení). „Je pravda, že alternativci mohou splňovat zdravý talíř, když to umí. U paleo je problém, že kvalitní maso v běžné nabídce skoro není možné najít, ale mohou být jednotlivci, kterým tato dieta prospěje,“ doplňuje a poukazuje na sociální izolovanost extrémních výživových směrů. Mezi ně už dávno nepatří vegetariánský způsob života, který podle Margit Slimákové nevadí ani u dětí. Ve školách a školkách na ně číhají větší nepřátelé.

03444223.jpeg

„Děti pijí slazené nápoje kvůli státnímu výživovému doporučení, tzv. spotřebnímu koši, který platí pro školní jídelny. Naprostá většina školních jídelen podává pouze slazené nápoje. Spotřební koš je starší než čtvrt století a tento spotřební koš například doporučuje extrémně vysoké množství mléka. Podle těchto odborníků mají děti pít mléko slazené, pokud ho nechtějí přijímat v běžné podobě. Což jsou třeba buchtičky se šodó a tak podobně.“

Právě proto vznikla občanská iniciativa Skutečně zdravá škola. „Jejím cílem je aktualizace spotřebního koše, což je státní závazné výživové doporučení, které je zcela odlišné od doporučení okolních zemí a neodpovídá zdraví. Snažíme se jídelnám pomáhat, aby prakticky, ještě než dojde ke změně legislativy, na kterou tlačíme, mohly změnit jídelníček. Mohou se zapojit zdarma na webových stránkách a okamžitě plnit kritéria, která jsme přebrali z Velké Británie z metodiky Food For Life,“ dodává.

Poslechněte si v Automatkách celý rozhovor o zdravém stravování s Margit Slimákovou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.