Státní cena za literaturu není politická. Bojovat se svědomím ale nechci, říká exporotkyně

31. červenec 2018

O státní ceně za literaturu se zřejmě v posledních dnech dozvídají i lidé, které knihy jinak příliš nezajímají. Rezignovala totiž větší část poroty, která vybírá laureáty, a to na protest proti současnému politickému uspořádání. Mají kritici pravdu a je lepší odejít, nebo zůstat a hájit stávající pozice?

Nejprve se rozhodl porotu opustit básník a literární vědec Petr Hruška. Svůj krok zdůvodnil tím, že se menšinová vláda ČSSD a hnutí ANO spolehla na podporu komunistů. Vzápětí ho následovali tři další kolegové, v porotě tak zůstali tři lidé.

Bojovat se svým svědomím

Podle redaktorky časopisu Reflex a dnes už bývalé členky poroty Státní ceny za literaturu Kateřiny Kadlecové jí Petr Hruška svým otevřeným dopisem „nedal žádnou šanci”. „Položil to tak, že pokud zůstanu, budu muset bojovat se svým svědomím. Jsem člověk zřejmě dosti naivní a podléhající různým morálním autoritám. Proto jsem odešla,” vysvětluje.

Ta cena není vládní, ale státní, přesto chci, aby hlas Petra Hrušky byl slyšet.
Kateřina Kadlecová

„Řekla bych, že je důležité upozornit na to, že ta vláda není v pořádku. Bez ohledu na to, jestli má komunistická strana 15 poslanců, nebo kolik jich má. Nevím, jakou Babišova vláda uzavřela dohodu s komunisty, ale už jen to, že se 1. místopředsedou Sněmovny stal šéf komunistů Vojtěch Filip - proč ne třeba Petr Fiala z ODS? Nevíme, co uzavřeli, ale nechci se toho účastnit. Ta cena není vládní, ale státní, přesto chci, aby hlas Petra Hrušky byl slyšet,” rozvádí své motivy redaktorka, která si není jistá tím, co ve společnosti vyvolal odchod většiny poroty.

„Snad nikdo nemůže pochybovat o tom, že my si nemyslíme, že na tu cenu má kdokoliv nebo cokoliv politický vliv, a to i Petr Hruška ve svém dopise prohlašuje. Ta cena není politicky tlačená, od svého obnovení v roce 1995 nebyla. Věřím tomu, že administrátor Radim Kopáč a ministr kultury Staněk zvolí dobré lidi,” říká.

Bránit hodnoty

Ředitel knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Radovan Auer, který v porotě zůstal, považuje krok Petra Hrušky za sympatický. 

Řada přátel si ze mě naštěstí utahuje, protože velmi dobře znají mé postoje.
Radovan Auer

„Vůbec mu neupírám na ten krok právo, naopak jsem ho možná přivítal. Stejně tak jsem se po delší úvaze rozhodl v porotě zůstat právě proto, že když vidím, jakým způsobem se zdevalvovaly jiné státní ceny, například ty hradní, přišlo mi důležitější hlídat to, že ceny zůstanou nadále nezávislými. Že o nich nebudou rozhodovat politici, potažmo extrémisté,” říká.

„Řada přátel si ze mě naštěstí utahuje, protože velmi dobře znají mé postoje. Nicméně si ze mě teď dělají legraci, že jdu na ruku Babišovi s Okamurou a těmto kreaturám,” směje se Auer. 

„Jako největší problém současnosti vnímám jakýsi rozpad hodnot. I když jde o, řekněme, nevýznamnou státní cenu, je to právě ta hodnota, kterou bychom měli bránit. Krok Petra Hrušky vyvolal v lidech trošku pocit, že je ta cena nějak politicky ovlivněná, ale dosud to byla vždy odborná cena. Rozhodovali o ní odborníci, které vybírali fundovaní lidé na ministerstvu kultury. Stejně tak tomu bude určitě i do budoucna,” věří ředitel festivalu Svět knihy.

autoři: Veronika Sedláčková , vis
Spustit audio

Související