Stav v hypnóze je jako dobré divadlo. Zaměříte pozornost a na chvíli zapomenete na okolní svět

15. červen 2021

„V hypnoterapii pracujeme se změněným stavem vědomí, není to ani spánek, ani bdělý stav,“ říká pro Balanc psycholožka a psychoterapeutka Alexandra Schneider Hrouzková. Možná máte také představu o hypnóze z populární kultury, kdy na jevišti někoho zhypnotizují a on na povel kdáká nebo zapomene, co se ve stavu hypnózy dělo. Je to daleko od pravdy, hypnoterapie je vědecky poměrně prozkoumaná a účinná metoda.

„Usilujeme o nějakou změnu a používáme i úroveň těla. Tělo se hodně uvolní a začne pracovat jiným způsobem.“ Hypnoterapie způsobuje také změny v mozkových vlnách, stav je podobný lehkému spánku. Jak přesně ale hypnotické stavy fungují a proč jsou pro člověka léčivé, je stále záhadou. Lidé tyto stavy popisují jako stavy dosažené meditací nebo hlubokou relaxací, v terapii ale člověka provází vycvičený psychoterapeut nebo psychoterapeutka. Část mysli je vědomá, víme, co se děje, ale pozornost je zúžená na problém, který chceme řešit.

„Ani kdyby terapeut chtěl, tak člověka nemůže zmanipulovat. Jeho podvědomí stojí při něm.“ Lidé chodí za hypnoterapií řešit nejrůznější problémy, používá se při odvykání, v rámci sebepoznání a seberozvoje. Lidé mají různou sugestibilitu, míru toho, jak snadné je se pro ně do hypnotického stavu dostat, zůstat v něm a jak hluboko mohou zajít. Někteří popisují, že jim hypnóza pomáhá i jako brána ke spiritualitě. Z metody hypnózy se vyvinula také oblíbená a účinná metoda autogenního tréninku.

Pusťte si celý záznam o hypnóze, terapii s ní, přínosech a limitech.

autor: Petr Bouška
Spustit audio