Stavba rodinného domu je zkouška vztahu. „Někdy jsem spíš psycholog,“ říká architekt Baroš z Henkai architekti

15. červenec 2020

Studio Henkai architekti jsou čtyři architekti – tři z nich, Daniel Baroš, Michal Vašek a Lucie Bartoňová, se po studiu v Praze vrátili do rodného Rožnova pod Radhoštěm žít a pracovat v Beskydech, daleko od všech velkoměst. „Děláme prostě to, co se staví v regionu,“ říká Daniel Baroš.

Nejvíc tedy rodinné domy. „To je nejnáročnější disciplína. Hlavně tedy psychicky,“ říká Daniel Baroš. Snaží se vyslechnout požadavky klientů do hloubky, několik let s nimi spolupracují a vlastně tak trochu i žijí. A pomáhají jim překonat krize; fáze paniky prý nastane u každého domu. Společné stavění také prověří každý vztah. „Je to dobrý filtr. Pozná se, jestli jsou partneři spolu správně,“ říká Michal Vašek.

Už od roku 2016 Henkai architekti také radí starostovi nedaleké obce Prostřední Bečva s úpravami vesnice. Začalo to původně požadavkem, aby navrhli barvy na fasádu obecního Domu služeb. A skončilo to rozsáhlými úpravami návsi a přístavbou školy. Postupně se stali něčím jako „obecními architekty“. Jedním z jejich projektů je také žirafí domek, z nějž se už stala ikona vesnice – a kdo chce vědět, co to je, ať si poslechne Bourání.

Už od roku 2016 Henkai architekti také radí starostovi nedaleké obce Prostřední Bečva s úpravami vesnice

Za pozornost stojí i sídlo jejich kanceláře. Je to celá 3. etáž v bývalé Brillově továrně, pozdější Loaně. Prostory se rekonstruovaly podle jejich návrhu. Kanceláře tady mají fotografové, designéři, ilustrátor či grafik. Když se otevíralo, udělali party, byla tu spousta lidí. „Přišel za námi majitel a říkal: Doufám, že to nebyl poslední večírek,“ vzpomíná Daniel Baroš. A tak tu vznikla galerie, konají se oblíbené vernisáže, koncerty a další program. Na 3. etáži to vypadá trochu jako v New Yorku. Jen za oknem se tyčí Radhošť.

Dalším členem ateliéru je Marcel Šípka, rodák z Popradu, který žije a pracuje v Praze. Do Rožnova ale jezdí za kolegy rád. „Myslím, že se jim tu žije perfektně,“ říká. Tohle město má podle něj spoustu barev a zajímavostí.

Obecní architekti v Prostřední Bečvě: náves

I my jsme za Henkai vyrazili do Rožnova, abychom viděli, jak se žije architektům v dvacetitisícovém městě pod horami. A navíc ve Zlínském kraji, kde jsou podle statistik výkony stavebnictví skoro nejmenší v ČR. Má to výhody, třeba právě Radhošť a létání na paraglidu. A také nevýhody. Zadání jsou malá, rozpočty se škrtí. A velkoměsto daleko. „Do Prahy je z Rožnova dlouhá cesta,“ říká Michal Vašek. A z Prahy do Rožnova prý ještě delší.

Pusťte si prázdninové Bourání z Rožnova pod Radhoštěm s ateliérem Henkai. O rodinných domech, o žirafím domku na návsi a o tom, jak se žije architektům v Beskydech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.