Stereogum v rubrice Deska týdne

14. leden 2008

Rubriku Deska týdne tentokrát vyplníme nestandardním počinem. Podíváme se na jeden velmi zajímavý blog, který před časem vydal kompilaci Drive XV - Tribute To Automatic For The People, obsahující coververze z nejznámější desky R.E.M.. Mezi novými a zajímavými interprety pak najdete i úspěchem ověnčená jména jako You Say Party We Say Die, The Veils a další.

Stereogum je výjimečný hudební blog. Dokazuje, že toto médium dokáže najednou suplovat funkci hudebního serveru, časopisu i hudebního labelu. A to vše vlastně díky tomu, že popírá filozofii blogerství jako takovou. Blogy vznikly jako otevřené zápisníčky běžných lidí, kteří nechtějí nebo nemají možnost publikovat svoje postřehy jinak. A to se týká i hudebních blogů.

Stereogum je ale profesionální. Řídí ho na plný úvazek Scott Palatine, který ho už před pěti lety také založil a má k ruce celý tým lidí, kteří obhospodařují vše, co blog nabízí. A to je neustálý příval jak hudebního zpravodajství, tak hudby samotné. Videoklipy se zde objevují pravidelně v předpremiérách, každý týden je možno nakouknout na jeden živý koncert anebo si zcela legálně stáhnout několik mp3. To vše v podstatě díky jedné věci, Stereogum dává prostor i začínajícím kapelám, propaguje je ze všech sil a zasazuje jejich tvorbu rovnocenně vedle zavedených jmen. Díky tomu se jim už podařilo proslavit celou řadu kvalitních indie kytarovek, které mu teď s radostí oplácejí dobro třeba tím, že pro Stereogum nahrávají exkluzivní coververze na jejich zase zcela volně šiřitelné kompilace.

00651698.jpeg

Před časem to byl tribut albu OK Computer od Radiohead, teď je to kompletně přehraná deska Automatic For The People - původně od R.E.M. - od Amandy Palmer nebo You Say Party We Say Die.

Jestli se ptáte, jak to všechno může fungovat, když se tak často opakuje slovo "zadarmo", pak vězte, že hnacím motorem všeho je nadšení z hudby. Zní to strašně idealisticky. Ale je to tak. Jestli nevěříte, tak se běžte na stereogum.com podívat sami.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.