Štěstí nepřijde až k vám domů na gauč. Kdy volit aktivní nebo pasivní přístup k vlastnímu osudu?

19. červenec 2022

„Když věříme, že můžeme svůj život ovlivňovat, dává nám to naději,“ říká v pořadu Balanc psychoterapeutka a publicistka Lucie Brandtlová. Některé věci máme ve své moci a jiné neovlivníme. Mezi tím je ale spousta prostoru pro to, být aktivní nebo pasivní. Pro mnohé lidi je těžké uvěřit, že by mohli mít život ve svých rukách a plnit si přání, jiní podlehli kultu individualismu. Umíte být zdravě mezi těmito extrémy?

„Zanedbané děti si ani nedovedou představit, že by se jejich přání mohla splnit.“ Na příkladu myšlenkového experimentu s kouzelným prstenem Lucie ukazuje, že ne všichni máme stejné podmínky a možnosti. Pokud jsme vyrostli v prostředí, kde nebyl brán ohled na naše potřeby, mohli jsme se naučit je potlačovat. Vždy byla kolem nějaká autorita, která rozhodovala a říkala, jak věci mají být a co se bude dělat. Někdy je těžké se z toho v pozdějším věku vysvobodit.

Lucie Brandtlová

„Pasivitu nevnímám jako automaticky špatnou a aktivitu jako automaticky dobrou.“ Skoro všude kolem nás je atmosféra aktivity a neustálého výkonu. Může to vést k neschopnosti odpočívat. Někdo si nedokáže dovolit relaxovat, protože si to vyčítá. Jsou lidé, kteří ani odpočívat neumí. Někteří chtějí mít věci pořád pod kontrolou, jiné neustálé rozhodování unavuje a radši nechají vybírat druhé. Jak to máte vy a jste s tím spojení?

Poslechněte si celý rozhovor o aktivním a pasivním přístupu k životu a hledání rovnováhy.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.