Stopování už není in?

9. červen 2013

„Autostop je kulturní fenomén, nejde jenom o fenomén cestovací. Jde o to setkat se s neznámými lidmi, dostat se do neznámých míst, něco zažít, poslechnout si příběhy lidí, se kterými bych se jinde asi nepotkal,“ říká Dušan Janovský aka Yuhů, s nímž se v nedělní Čajovně spojíme telefonicky. Pokud budeme mít štěstí, chytneme ho na stopu někde mezi Buharskem a Tureckem.

Kam až se dá dostopovat, které země jsou pro autostop zeměmi zaslíbenými a kde se naopak stopováním těžko někam posunete? Jak se vyvíjely v průběhu let stopařské triky a co patří mezi nejčastější stopařské chyby? Kdy se stopovalo nejvíc a nejlíp a proč už jsou zlatá léta autostopu za námi? O autostopu, svých stopařských zážitcích i zkušenostech se stopaři, které získali jako řidiči, budou v nedělní Čajovně mluvit:

Štěpánka Vodičková - stopuje nikoli s baťůžkem, ale nezřídka v manažerském kostýmku, téměř výhradně v Čechách, ale pro posluchače Čajovny zavzpomíná i na jednu stopařskou zkušenost na Kubě.

02904357.jpeg

„Když člověk něco potřebuje strašně moc stihnout, ukazuje se, že stop ho leckdy zachrání. Já beru autostop jako věc, která mě posune v čase. A občas se mi podaří díky stopu dokonce i čas předběhnout:)"

Jan Cempírek - autostopem projel 18 zemí. Nejvzdálenějšími zeměmi, kde stopoval, byly pravděpodobně Austrálie, Nový Zéland a Malajsie. Stopaře vezl ve vozech Škoda 1000 MB, Škoda 125, Škoda 136 Favorit, Škoda Felicie, Škoda Felicie Fun, Škoda Fabia, Ford Galaxy, Ford Escort, Mitsubishi Delica Van, Fiat Duccato, Fiat Barcheta, a také v lesním kolovém traktoru LKT 81 Turbo zvaném Lakatoš. Spisovatel, cestovatel, autor cestovatelských článků a reportáží v různých časopisech a autor povídkové knihy Autostop.cz, o níž bude řeč v nedělní Čajovně.

02904375.jpeg

„Poslední dobou se spíše snažím splatit nějak dluh, který mám z dob, kdy jsem hodně stopoval. A tak beru ty nešťastníky nebo naopak šťastlivce, kteří stojí u silnice a potřebují se dostat z místa A do místa B.“

Dušan Janovský (Yuhů) - autor praktického stopařského desatera, v současnosti se stopování věnuje spíše okrajově.

„Zlatá doba stopování je za námi. A trochu i za mnou, protože je mi 38.“

Čajovnu o autostopu připravila a moderuje Iva Jonášová.

ČRo Vltava, 9. června od 19 hodin

Spustit audio