Strahovský klub 007 slaví 50 let koncertů. Barman Míra vzpomíná na věrné party i otisky bot na stropě

22. únor 2019

Psal se rok 1969, když na pražském Strahově vznikly ve sklepeních nově postavených studentských kolejí hudební kluby. Do dnešních dní přežil jen jediný, ten v budově 007. Stal se útočištěm okrajových hudebních subkultur. Dlouholetý člen kolektivu Sedmičky Míra, kterého v klubu za barem můžete potkávat od roku 1997, si prehistorii pochopitelně nepamatuje. Nechal nás ale nahlédnout do zákulisí komunity, která se okolo místa vytvořila v 90. letech.

Strahovský Klub 007

První koncerty si tu v 80. letech odbyli pankáči Visací zámek a na pódiu se vystřídaly desítky zásadních hardcorových kapel, což je dobře vidět na otiscích bot na zdech nebo na stropě. Pamětníci dřevní éry českého rapu určitě nikdy nezapomenou na soboty na kopci a divoké party v ukrytém prostoru na schodech za šatnou. Dlouhou tradici tu mají i taneční skaparády nebo novoromantické diskotéky DJe Josefa Sedloně. Pro některé subkultury je Sedmička domovem po desetiletí a na provozu klubu se odrážely silné a slabé momenty různých scén, které se objevovaly a zase mizely, jak popisuje Míra. Málokdo si možná pamatuje, že v 90. letech se ve sklepě kolejí často pořádala i divadelní představení a ještě dříve se tam často konaly folkové koncerty. „Já jsem byl taky kotlíkář,“ prozrazuje Míra, na Sedmičku se ale jako mladá naděje Porty tehdy nepodíval.

Barman Míra pracující na Sedmičce za barem od roku 1997

Některé party, které na Sedmičce vyrůstaly, ji ale neopouští dodnes. Klub podporovaly i v těžkých chvílích, jako byl požár v roce 2001. Silná komunita napříč různými scénami se budovala v druhé polovině 90. let. Míra vzpomíná například na propojení s pražským squatem Ladronka, pro jehož kolektiv byla Sedmička jakýmsi zázemím. Postavy z Ladronky ostatně můžete na Strahově potkat dodnes, před i za barem. „Samozřejmě že jsem měl i těžké chvíle, kdy jsem si myslel, že s tím seknu kvůli rodině, ale nedokázal jsem to. Drží to pohromadě srdcařství,“ ohlíží se Míra ve Špíně za svou historií na Sedmičce.

Své kulaté narozeniny letos klub oslaví sérií koncertů, dramaturgie vzniká za pochodu. Oslavy už pomalu začínají. Kolektiv okolo Silver Rocket Records třeba plánuje po celý letošní rok jednou měsíčně uspořádat na Sedmičce koncert a celý výdělek nechat klubu.

Jak vypadala oslava barmanů Sedmičky ze 60. let a jak se v průběhu času změnil prostor klubu? Poslechněte si celý díl Špíny.

autoři: Honza Šamánek , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.