Stravenky, co bude k obědu a brzo jít na jedno. To nás zajímá v práci, říkají Buchty

6. listopad 2019

Moderátorky Buchet tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly odborovou právničku Šárku Homfray. Ta vymýtila klišé, že odboráři jsou zpocení stávkující rybáři. 

Šárka Buchty zasvětila do toho, čím se právnička jejího zaměření zabývá a co lidi v práci podle její empirické zkušenosti povznáší a co naopak trápí. Šárčiným denním chlebem jsou hluboké lidské příběhy – šikana na pracovišti, nevraživost v týmu, neproplacené mzdy, zhoršující se kvalita sekané v kantýně a nenaplněné lásky. Potvrzuje to, že všichni zaměstnanci potřebují na prvním místě vyřešit své základní potřeby – zaplatit nájem, kroužky dětem a hypotéku – a pak až pohodu na pracovišti.

Moderátorky zcela neznalé pracovní, a už vůbec ne odborové problematiky se Šárky zvědavě vyptávaly na pojmy jako home office, založení odborů, BOZP a sladění rodinného a pracovního života. Všechny tři ženy se shodly na tom, že u nás se stále preferuje bohužel sezení a lelkování v práci před pružnou pracovní dobou, kterou ostatní kolegové vyvoleným homeofficírům závidějí. Málo naplat, biblické rčení „V potu tváře své budeš si svůj chléb dobývati“ stále platí.

Chcete si vzpomenout na to, jak se ve firemní kantýně najednou zmenšily porce na polovinu a jak vás pronásledovala šílená kolegyně? Pusťte si aktuální díl Buchet a uvědomíte si, že trápení v práci je všeobecná lidská zkušenost.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.