Střílečka Atomic Heart je ruská skrznaskrz. Na kvality svých vzorů ale jen aspiruje

7. duben 2023

Vydání střílečky Atomic Heart provázela řada kontroverzí. Od financování vývoje z fondu GEM Capital bývalého vrchního představitele ruské energetické společnosti Gazprom, přes vyhýbavý postoj autorského studia Mundfish k vyjádření stanoviska ohledně invaze na Ukrajinu, po rasistický klip, který šlo ve hře nalézt. Může být navzdory okolnostem Atomic Heart skvělá hra?

Podle Lukáše je ruská střílečka někde na půli cesty ke svým vzorům, které lze vedle BioShocku spatřovat třeba i v System Shocku, nejvíc se ale podobá šest let starému sci-fi Prey od studia Arkane. Utopická dystopie úvodních minut v Atomic Heart dává tušit, že ideální alternativní historie, kde Sovětský svaz díky technologickému pokroku na bázi polymerizace vyhrál s přehledem nejen druhou světovou válku, ale i vesmírný závod, není ničím jiným než křehkou Potěmkinovou vesnicí.

Mundfish ve svém herním světě balancují na hraně propagandy a satiry, stejně jako se o udržení neutrality snaží v byznysové sféře světa reálného. Zjevná inspirace v západní produkci ale v tomto případě nestačila k jejímu pomyslnému překonání. Atomic Heart sice není typickým příkladem rozbitého východoevropského eurojanku, pod grafickým pozlátkem ale nedělá ani nic moc navíc a jeho příběh už po měsíci doznívá s mnohem slabší ozvěnou, než jakou se BioShock Infinite může pochlubit po čerstvě oslaveném desátém výročí.

Proč studio Mundfish ghostuje skladatele Micka Gordona? A lolik toho Šárka s Lukášem zapomněli o prvním BioShocku? Poslechněte si celý díl Questu o Atomic Heart a výročí BioShocku Infinite!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.