Stropnický, Hollan a Čižinský: Mladá generace českých politiků vidí věci optimisticky

18. listopad 2014

„Dokumentárních filmů o 17. listopadu a o tom období předtím je hodně. Kdybych si mohl něco přát, tak by to bylo, aby místo dalších dokumentů o undergroundu vznikly nějaké třeba o privatizaci,“ říká k tématu rekapitulace naší minulosti Matěj Stropnický.

„Uvítal bych třeba dokumentární filmy o jednotlivých privatizačních procesech ve velkých firmách. Kdyby někdo takový televizní dokument natočil, tak já bych si kvůli tomu snad i zase koupil televizi,“ dodává s lehkou nadsázkou Stropnický. Mladá generace českých politiků obecně vidí situaci české společnosti optimisticky, ale shodují se na tom, že lidé by jen neměli pasivně čekat, že se něco bude samo měnit, ale že by měli být víc občansky aktivní. Což se prý naštěstí v poslední době děje čím dál častěji.

„Myslím, že si rozhodně nemáme na co stěžovat. Jestli můžu mluvit za Brno, tak navzdory tomu, kdo tam byl u moci, tak to je zajímavé město. Každý měsíc tam vzniká nějaký zajímavý kulturní nebo společenský prostor, kavárna nebo hospoda. Obecně města, ve kterých žije hodně vysokoškolských studentů, jako je právě Brno, jdou v poslední době hodně nahoru. Problém je, že bychom se měli naučit uvažovat vizionářsky a víc do budoucnosti, abychom si stanovili dlouhodobé strategie v otázkách dopravy, kultury, urbanismu. Teď se bohužel pohybujeme jen v nějakých čtyřletých etapách, kdy se v novém volebním období často popře všechno to, co udělala předchozí vládnoucí strana,“ nabízí svůj pohled na současné problémy České republiky Matěj Hollan.

02845650.jpeg

Jan Čižinský v rozhovoru upozornil ještě na jeden nešvar: „Pokud třeba v Německu udělá politik nebo politička nějakou chybu, tak si to všichni pamatují, chyby se neodpouští. A když takovou chybu udělá někdo, kdo je ve vysokém postavení, tak prostě odstoupí. U nás by se nad tím za čas zavřela voda a neřešilo by se to, což není dobře.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.