Studená válka ve hrách: Když si Západ virtuálně nerozumí s Ruskem

4. březen 2022

Jarda, Šárka a Lukáš se z bezpečí svých virtuálních studií rozhodli tematicky utéct od aktuálního dění –⁠ ale ne moc daleko. Tentokrát totiž vzpomínají na hry, kde bezprostředně hrozí nebo probíhá „ta velká válka“ a mezi Západem a Ruskem panuje nevraživost.

Trojice moderátorů samozřejmě neopomněla hry inspirované romány Toma Clancyho ani subsérii Call of Duty zvanou Black Ops, kde má jeden z dílů studenou válku dokonce v názvu. Pro ty nejlepší kousky o konfliktu mocností konce 20. století je ale potřeba zamířit mimo hlavní proud.

Čtěte také

Jarda doporučuje kupříkladu realtimovou strategii World in Conflict z roku 2007, kde se v alternativní historii studená válka zvrtne v plnohodnotnou třetí světovou, anebo český počin Cold War, kde amerického novináře na volné noze zajme KGB kvůli údajnému pokusu o atentát na prezidenta. On pak musí z žaláře uprchnout pouze s improvizovanými zbraněmi a celou konspiraci rozplést předtím, než ho Sověti pošlou do pracovního tábora na Sibiř.

Lukáš zase nedá dopustit na DEFCON, který nese název podle americké stupnice pohotovosti ozbrojených sil, výrazně se inspiruje filmem Válečné hry a můžete si v něm vyzkoušet, jak se cítí armádní generál v pohodlí bunkru s prstem na červeném tlačítku. Strategie brilantně pokrývá psychologickou stránku souboje během jaderného konfliktu, a protože v nukleárním armagedonu každý umírá a prohrává, je cílem hry prohrát co nejméně.

Co si zahrát, když na válku nechcete vůbec myslet? Proč je Metal Gear Solid V utopie a v čem je naopak realistický? Poslechněte si celý díl Questu o herních konfliktech mezi Ruskem a Amerikou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.