Studenti si v Brně dělají svoji náplavku

21. květen 2014

Nábřeží brněnské řeky Svratky je zanedbané, má ale potenciál se stát podobným místem relaxu, jako je například pražská náplavka nebo okolí řeky Spree v Berlíně. To si alespoň myslí studenti a členové občanské iniciativy P.A.R.K, kteří se sami rozhodli revitalizovat nejen oblast Táborského nábřeží u fakulty architektury a pedagogické fakulty v Brně.

„Tady v Brně u řeky Svratky mi chybělo to, že to není místo, které by člověk mohl všestranně využívat. Město má sice vypracovaných několik návrhů, ale to jsou takové megalomanské plány na velké přestavby, jejichž výstavba je v nedohlednu,“ vysvětluje Katarina Tulaková, studentka doktorského studia pedagogické fakulty, oboru výtvarná výchova, jež se pustila do projektu spolu se svým kamarádem a pár známými. „Tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat nějakou rekultivaci, ale aby to šlo zezdola, od lidí, kteří by se sami o to začali zajímat a dělat nějaké malé aktivity. V rámci školního projektu jsme navrhli pár metod, které by se daly použít.“ Před měsícem začali dobrovolníci výsadbou stromků podél zdi hospice, o víkendu si v rámci Týdne města například mohl každý přijít vyrobit vlastní lavičku z palet.

03126515.jpeg

Že město často nejvíc žije právě v oblastech kolem protékající řeky a jejího nábřeží, dokazují mnohá evropská města – od vltavské náplavky v Praze přes berlínskou Spree a mnichovskou Isar až po bratislavské nábřeží Dunaje. „Viděl jsem v Berlíně, v Dánsku i Holandsku mnoho realizovaných projektů, kdy revitalizace nábřeží sloužila jako katalyzátor dalších změn, které odstartovaly oživení větší lokality v okolí té řeky,“ říká další z organizátorů revitalizace svrateckého nábřeží Jarda Biolek a dodává, že voda je podle něj živoucí prvek, který odjakživa přitahoval lidská společenství.

Někteří místní obyvatelé jejich činnost podporují: „Šel jsem okolo řeky a uviděl jsem ceduli ‚veřejná výroba laviček‘, tak jsem se přišel zeptat, jestli bych se taky nemohl zapojit. Vždycky je možnost cokoliv udělat líp. Už teď jsem si to tady oblíbil a teď, když jsem poznal tuhle skupinu – je to úžasná parta mladých lidí a je mi jen líto, že věkově nezapadám,“ směje se Zdeněk Viola, obyvatel nedalekého Mendlova náměstí. Někteří lidé jsou však k činnosti sdružení skeptičtí: „Okolní obyvatelé si sice stěžují, jak to tady vypadá, ale když se tu pokoušíme o změnu, tak nám často nevěří,“ říká jedna z dobrovolnic Kateřina Peroutková, která by u místních uvítala větší ochotu pro jejich činnost: „A když se někdo o něco snaží, tak často nevyjdou vstříc.“

03126514.jpeg

Obnova nábřeží Svratky zajímala nejen mladé Brňany už v minulosti, většina z projektů se však uskuteční pouze v rámci teoretických návrhů. Příkladem může být minulý ročník soutěže Young Architect Award, kdy studenti architektury navrhovali přestavbu břehů Svratky v centru, či aktivity sdružení Brno hraje na city. Magistrát města Brna zatím ale v blízké budoucnosti velkou změnu tohoto prostoru nechystá. Členové P.A.R.K.u však získali ke svým činnostem alespoň povolení a slovní podporu od odboru Oddělení ochrany a tvorby zeleně, oslovení zaměstnanci oceňují jejich činnost i nadšení. 10 tisíc obdrželo sdružení od místní ekologické neziskovky Veronica. „Možná spíš než naše vlastní činnost a aktivita má větší funkci právě to upozornění, že něco takto jde – za malé finance a z nadšení několika jedinců jde udělat malé změny, které ale mohou třeba v budoucnu vést ke zlepšení života místních obyvatel,“ uzavírá Jarda Biolek.

autor: Alžběta Prudilová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.