Studenti v Maďarsku blokují budovu univerzity. „Vládní reforma oslabuje kritické myšlení,“ říkají odborníci

23. září 2020

Studenti se zabarikádovali ve škole, učitelé dávají výpovědi a kulturní svět vyjadřuje podporu protestujícím. Během letních měsíců převzala maďarská vláda kontrolu nad Univerzitou divadelních a filmových umění v Budapešti (SZFE). Akademický senát doplnila pětičlenná správní rada dosazená vládou, která má dohlížet na tok peněz, ale i personální obsazení. Studenti se vstupem vlády do řízení školy nesouhlasí a od začátku září blokují hlavní budovu.

Blokáda Univerzity divadelních a filmových umění v Budapešti jejími studenty jako protest proti převzetí vládou

„3. června prošla maďarským parlamentem novela zákona o změně modelu řízení SZFE a 1. září už byla tato změna zavedena do praxe. Univerzita byla ze státu převedena do rukou soukromé nadace, v jejímž čele sedí lidé dosazení vládou,“ popisuje maďarský právník a zakladatel opoziční strany Momentum Gergely Gönczi razanci zaváděných změn v čele prestižní univerzity. Argumentem pro vstup nové komise do organizační struktury univerzity byla nepříznivá ekonomické situace. 

„Vláda tento krok obhajuje větší ekonomickou nezávislostí univerzity na státu,“ dodává zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková. „Je třeba ale dodat, že instituce neměla žádné problémy, má výsledky – vzešli z ní např. tvůrci oscarového snímku Saulův syn,“ doplňuje. V Maďarsku přitom nejde o žádnou novinku.

„V roce 2013 byl univerzitní systém reformován. K univerzitám byli přidruženi kancléři jmenovaní vládou, kteří drží v rukou rozpočet. Tyto stovky let staré instituce prochází reformami v řádech měsíců,“ říká právník usazený v Budapešti.

Solidaritu blokujícím studentům a protestujícím pedagogům vyjádřily některé maďarské univerzity, Evropská filmová akademie, pražská AMU nebo brněnská JAMU i známé osobnosti napříč kulturním světem, jako Cate Blanchett, Eva Green nebo Salman Rushdie. Deník The New York Times píše, že blokády studentů se staly symbolem odporu proti nacionalistickému vedení země.

Čtěte také

Přestože si tisíce protestujících vysloužily pozornost světových médií, hlasy přímo z Budapešti zní poměrně skepticky. Jak bývalá ředitelka Českého centra v Budapešti Lucie Orbók, tak Gergely Gönczi mi potvrdili, že Viktor Orbán je v prosazování změn ve veřejných institucích úspěšný. Černý scénář je podle Gergely Göncziho takový, že se protesty nechají vyhnít, lidé časem přijdou o motivaci ke sdružování a vláda si změnu prosadí, stejně jako tomu bylo v jiných případech.

Navíc, jak dodává Nečásková, „premiér je na protesty zvyklý. I ve chvílích, kdy byly v ulicích tisíce lidí, nic to neovlivnilo. Protesty se většinou odehrávají v Budapešti a lidé z venkova často o plných ulicích lidí v hlavním městě nemají ani tušení.“

Cílem těchto vstupů do veřejných institucí je zajistit si kulturní vliv. „Tuto univerzitu považuje současná vláda ze líheň liberalismu, bylo otázkou času, kdy dojde k patřičným změnám oslabujícím kritické myšlení,“ říká Lucie Orbók. „Nový předseda správní rady SZFE Attila Vidnyánszky je známý svými pohrdavými výroky, jako třeba že současnému vedení není možné vysvětlit, co je to moderní země, co je to národ a co je to křesťanství,“ cituje slova současného ředitele maďarského Národního divadla Gergely Gönczi.

Jakým způsobem se proměňuje vysoké školství v Maďarsku? Jak vypadají protesty na filmové a divadelní univerzitě? Kdo jsou lidé v nové správní radě, kteří mají za úkol převzít kontrolu nad vedením univerzity? Pusťte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.