Studenti za mnou chodí řešit vztahy i strach z války, říká kněz a duchovní poradce z ČVUT

1. duben 2021

Už 26 let radí studentům v duchovní oblasti. Co mladí lidé řeší? Hostem Radia Wave je Vladimír Slámečka, římskokatolický kněz, pedagog, rektor Duchovní správy akademické obce ČVUT v Praze, odborný asistent na Fakultě elektrotechnické ČVUT a člen Třetího řádu sv. Dominika. A taky poradce v duchovní poradně.

„Stylizuju se v poslední době do role jakéhosi starého kamaráda, otce, v tom normálním slova smyslu, který už může s odstupem let dát nějakou radu,“ říká Slámečka, který je podle svých slov něco jako „psycholog s něčím navíc“. Studenti ČVUT s knězem a pedagogem řeší témata, jako je zrada kamaráda nebo problémy ve vztahu.

„Přichází za mnou s tématy, se kterými by za vlastním tátou nešli, styděli by se. Nejvíc člověka v tomhle věku pálí vztahová oblast, to je partnerská rovina, ale taky rodiče, rodina, rozvrácené prostředí, ze kterého studenti často pochází,“ popisuje.

Studenti se Slámečkou řeší i aktuální společenské dění. „V hodinách etiky se často objevují témata současnosti, témata politická. Překvapuje mě, kolik studentů se obává budoucnosti, nikoliv ve smyslu ekonomickém nebo environmentálním, ale ve smyslu politickém. Obávají se nárůstu nejrůznějších populistických a xenofobních nálad ve společnosti, obávají se rozpadu Evropské unie a obávají se války,“ říká duchovní poradce.

Jaké je velikonoční poselství Vladimíra Slámečky? Poslechněte si velký rozhovor Vítka Svobody a římskokatolického kněze o mladých lidech, krizi víry i vztahu církve k LGBTQ+ lidem.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka