Studentky založily v brněnské nemocnici knihovnu. „Běžně v nich jsou hlavně braky,” říkají

7. srpen 2018

Trávit čas v nemocnici může být otrava. Zařízení, jako jsou knihovny, v nich sice bývají, ale většinou moc lákavá nejsou. Čtyři studentky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity proto v brněnské úrazovce založili knihovnu podle svého gusta. „Samotná oddělení nemocnice nám totiž napsala, že nemají zájem, protože není čas se o knihovny starat,“ říká Veronika Jílková, u které nápad s šířením literatury začal.

„Psala jsem na tohle téma bakalářskou práci. V magisterském studiu jsme si měli zvolit celoroční projekt,“ vysvětluje Veronika, proč zrovna nemocnice a proč zrovna knihovna. Když v rámci bakalářky zkoumala studentka stav knihoven v nemocnicích, zjistila, že je dost bídný. „Říkala jsem si, že by to bylo fajn na některém oddělení zlepšit,“ vysvětluje. Nemocniční knihovny v Brně jsou podle ní plné brakové literatury, navíc jsou knihy zničené. Vstříc jim vyšlo právě Oddělení poúrazových stavů, které se na projekt perfektně hodí. „Je to oddělení, kde jsou pacienti třeba měsíc, takže tu knížku stihnou třeba i přečíst,“ říká Veronika.

„Naši knihovnu si můžete představit jako takovou poličku a skříňku,“ směje se Tereza Vaňková, další ze čtveřice studentek. „V současnosti je tam trošku přes 200 knížek,“ dodává. Tituly sháněly sympatické slečny přímo od nakladatelství. „Především jsme napsaly různým nakladatelstvím, jestli by nebyla ochotná nám poskytnout nějaký sponzorský dar. Ve většině případů nám knížky poskytly zdarma,“ říká Veronika a Tereza doplňuje, že pomohli i kamarádi a známí. „Obepisovaly jsme i lidi z našeho oboru, ti nám taky vyhověli a knížky darovali.“

V Praze otevřela druhá knihovna věcí. Půjčuje věci, které potřebujete, ale nechcete vlastnit

Library of Things v prostoru Hybernská žije

„Nemám rád věci a nerad se jimi obklopuji,“ říká Tom Zahrádka, jinak mladý umělec a grafik, na dvorku prostoru Hybernská ožívá. Tiché prostranství se pomalu začíná plnit lidmi, kteří mají podobné smýšlení jako Tom. Přišli se podívat na otevření Library of Things, knihovny, kde si půjčíte vrtačku, GoPro a možná i nový mindset.

Zpětnou vazbu mají holky zatím jen od staniční sestry. „Říká, že jsou pacienti nadšení,“ říká spokojeně Veronika. Obě dívky se shodují na tom, že zatím nemají v plánu rozšiřovat knihovny do dalších veřejných míst. „Doufáme ale, že se po nějaké době nemocnice samy ozvou, že by měly o knihovnu zájem. Snažíme se tuhle myšlenku zpropagovat. Uvidíme, jestli si toho někdo všimne,“ doufají dívky. Cílem celé akce přitom není jen zabavit znuděné pacienty, ale taky šířit literaturu. Co by mohl být další krok? „Bavily jsme se o věznicích,“ uvádí Veronika a koukne se na kamarádku. „Ale zatím jen povrchně,“ dodává Tereza.

Poslechněte si celý rozhovor i o tom, jak holky pro svou knihovnu knížky sháněly a jak těžké tedy je založit knihovnu v nemocnici.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.