Studentské nebo komunitní Radio R? Hlavně zábava a seberozvoj

10. březen 2015

V Brně vysílá rádio, které u nás nemá obdoby. S posvěcením Masarykovy univerzity pouští čtyřiadvacet hodin denně na www.radior.cz hudbu spolu se směsí studentských a diskusních pořadů. Nezávislé internetové rádio založila hrstka nadšenců toužících po svobodě a alternativě. Teď se k malému studiu v pátém patře Fakulty sociálních studií hlásí přes 160 současných členů a další stovky absolventů.

Pětice studentů s očima zakrytýma toaletním papírem se nechává odvléct do místnůstky, kde se na ně vrhají starší rádioví mazáci. Stříkají jim barvu na vlasy, šplíchají na ně parfém a značkují je fixou na tvář. Následně opakují latinská slova přísahy. I když už mají za sebou konkurz, teprve tímto iniciačním rituálem se stávají členy Radia R... „Přežil jsem to a jsem tu a jsem moc šťastný,“ říká student informatiky na Masarykově univerzitě Jakub Caban. O rádiu se dozvěděl ze sociálních sítí. Trvalo mu dva roky, než se rozhoupal k přihlášce. Teď se těší na nové známosti i zážitky, stejně jako student chemie na Masarykově univerzitě Tomáš Borůvka: „Jednou jsme seděli v hospodě a slovo dalo slovo, tak jsme se dohodli s kamarádkou, že to půjdeme zkusit. A povedlo se, no.“

03334195.jpeg

V klubu je asi stovka lidí, přičemž polovina z nich jsou nováčci. Radio R se totiž coby studentské rádio vyznačuje vysokou fluktuací vysílajících. Moderátoři přicházejí, chvíli vysílají, pak odjedou na Erasmus, na semestr se vrátí, pak dokončí školu a stěhují se za prací. I samotné vysílací schéma se mění každým semestrem. Absolvování školy je většinou okamžikem, kdy rádio studentští moderátoři definitivně opouštějí, protože se jedná o dobrovolnickou aktivitu, na kterou je v postgraduálním životě málokdy čas. Přesto tam vysílají i ti, co už mají studia dávno za sebou.

Čtěte také

„Mě baví pracovat s lidmi, dávat jim prostor, naučit je něco, ale současně se učím i já od nich,“ vysvětluje třicátnice Helena Poláčková, co ji v rádiu drží už sedmý rok. Díky tomu má možnost srovnat začátky projektu, který vznikl částečně jako reakce na zaniklé brněnské rádio Student a částečně jako prostor pro praxi studentů žurnalistiky. „Zásadní rozdíl je třeba v technice, když se začínalo vysílat, tak to rádio vypadalo úplně jinak. Všechno bylo dělané na koleně. Studio, které máme teď, vůbec neexistovalo. Byl tam malý mixák, k němu dva až tři mikrofony na trojnožce. Každé klepnutí do stolu bylo slyšet ven. Teď máme profesionální studio, profesionální vysílací software. Po téhle stránce se to změnilo hodně.“

V členech ale podle ní není velký rozdíl. „Pořád přicházejí lidi, kteří jsou nadšení pro určitou věc, konkrétně pro to naše rádio, kteří se chtějí něco naučit, něco předat, a to bude pro to Radio R myslím specifický.“

03334194.jpeg

Rádio totiž slouží jako osobnostní i profesní inkubátor. Prošlo jím už několik stovek lidí, kteří se uchytili později jako profesionální zvukaři, marketéři, eventuálně manažeři, tiskoví mluvčí nebo moderátoři na komerčních stanicích. Ze streamu Radia R se dřív ozýval i hlas některých redaktorů z Wave.

03334192.jpeg

Internetové rádio odvysílalo už víc než stovku pořadů, ať už hudebních, diskusních, nebo zaměřených na jednotlivé subkultury. Kdokoliv si tak může i dnes naladit vysílání o problematice AIDS, ruské kultuře nebo hitparádu moderovanou romskými středoškolačkami. Studio sídlí na Fakultě sociálních studií, sociologové tam chodí popularizovat svůj obor v pořadu Sociologické imaginárium, právníci zase v Právu o páté. Právě proto se samotní členové rádia neustále přou, zda jsou víc studentským nebo komunitním rádiem. „Ono to bude znít jako ohraná marketingová fráze. My jsme komunita. I když Radio R funguje pod hlavičkou Masarykovy univerzity, tak je to nejenom studentský rádio, ale komunitní rádio, které sdružuje lidi, kteří mají společné zájmy. A to rádio bylo, je a bude. Že to bude to, co ho bude spojovat – to nadšení pro nějakou práci, pro to se něco naučit a předat to dál.“ Možná právě proto rádio přežilo už několik obměn ve vedení a neustále láká nové a nové lidi.

Čtěte také

autor: Martina Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.