Studentský Majáles v Universu: Za autentickou studentskou kulturu

12. květen 2016

Je za námi začátek května. To je období, kdy si každoročně studenti připomínají, že patří k akademické obci, ke studentstvu, které má své místo ve veřejném životě společnosti, a že i oni do jisté míry patří k ochráncům určitých společenských hodnot. Kromě zábavy a obecného veselí ze studentského života by tohle všechno mělo být součástí tradičních oslav studentstva, tedy majálesu.

V posledních letech se ale majáles stal synonymem něčeho jiného, a to velkých hudebních festivalů, kde vedle mainstreamových kapel, piva a záplav reklamy hrají studentská témata jen marginální roli. Jako protiváha takového pojetí majálesu vznikají akce, které se snaží prezentovat autentickou studentskou kulturu. Kromě Českých Budějovic a Olomouce najdeme podobnou událost i v Praze, kde již čtvrtým rokem probíhají oslavy studentstva pod názvem Studentský Majáles.

„Vznikl jako reakce po týdnech neklidu, v revoluční atmosféře mezi aktivními studenty, a vznikl jako reakce na to, že se ta skupina začala cítit jako studenti, ale neměli to kde řádně oslavit. Protože nepovažovali za úplně studentský jít na hudební fesťák, zaplatit šest kil a hlavně si říkali, že to není o tom se opít. A že tam tahákem ani nejsou ty studentský věci, který by podle nás měly být. Proto se Studentský Majáles snaží, ne být opakem zmíněného, ale snaží se ukázat studentství v nejširší podobě. Rozhodně jsme sem dali všechno, co nám na majálesu chybělo,“ říká Sandra Feyglová, organizátorka Studentského Majálesu a studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Inspirací pro první ročník Studentského Majálesu byla organizátorům podoba, kterou měly majálesy v 60. letech. V době směřující k pražskému jaru si studenti v průvodu Prahou osahávali hranice svobody a dávali najevo své názory na společnost či nesouhlas s režimem. Studentský Majáles pro studenty obnovuje prostor, kde se mohou vyjádřit, ať už v průvodu, nebo v následném programu na dvoře Karolina.

Pražský Majáles, který se konal 29. dubna, i letos představil line-up, který najdeme na každém druhém letním festivalu. Například Sto zvířat, Kryštof nebo Wohnout. Studentský aspekt festivalu najdeme pouze ve volbě krále a miss a v přítomnosti studentských zón. To, že studentské zóny byly na úkor stánků sponzorů odsunuty na okraj areálu a většina studentů je míjela, ovšem studentskému charakteru akce ještě více ubírá.

Studentský Majáles, ačkoli určitě není akcí pro všechny, hraje důležitou roli jako platforma schraňující a kultivující jinak roztroušenou a mnohdy nevýraznou studentskou kulturu.

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.