Studenty módy z Belgie a Česka už potřetí spojila akce We're Next

26. září 2018

Jak vypadá fashion design podle nastupující generace designérů z českých a belgických škol? Jaká témata a trendy se v kolekcích objevují a jak přehlídková akce We're Next zapadá do českého módního dění?

Studentská móda je pro nás v Modeschau jedním ze zásadních témat, a proto máme radost, že je v posledních letech vidět čím dál tím víc. Na druhou stranu je ale možná zvláštní, že mají kolekce od začínajících, hledajících se a nehotových designérů početní převahu i na profesionálních přehlídkových akcích typu Mercedes-Benz Prague Fashion Week nebo Designblok, kde by možná někdo čekal spíš zavedené a zkušené značky. Je to téma k zamyšlení a možná k některému z dalších dílů Modeschau. Proč to tak je a co to vypovídá o situaci v české módě? Pokud vám to připadá zajímavé a podstatné, napište nám na FB Modeschau, rádi k tématu uděláme otevřenou diskusi.

Vedle pražského týdne módy MBPFW a Designbloku s obsáhlou mezinárodní soutěží Diploma Selection mají mladí módní návrháři v Česku na výběr z řady dalších nezávislých studentských platforem. Přehlídkový večer We're Next se svou formou a pojetím dá porovnávat se dvěma mimopražským akcemi, brněnskou Malou nocí módy a zlínským eventem Dotek. Ačkoliv má We're Next proti Malé noci i Doteku mnohem bohatší line-up a silnější mezinárodní zastoupení, návštěvnost je zatím oproti oběma mimopražským událostem nižší. Držíme palce, ať se podaří akci více rozšířit do povědomí. V rozhovoru se zakladatelem a organizátorem We're Next jsme se ptali na koncept a směřování akce, která se po prvních dvou ročnících v Lafabrice přestěhovala do Národní galerie ve Vetelržním paláci.

Linda Vondrášková na módní akci We're Next 2018

Ze současných módních trendů ve studentské módě rezonovala témata technologií, internetu a lidské identity. Opakovalo se zakrývání obličejů, transparence a experimentální tvary bot. Sneakers už pro novou designérskou generaci nejsou zajímavé, hledá se nová podoba pantoflí, sandálů, bot na podpatku a obecně nový tvar pánských bot, které se čím dál tím častěji objevují s vysokým podpatkem nebo platformou. Z českých kolekcí, mimo těch, kterým jsme se věnovali už během letních klauzur UMPRUM, nás za Modeschau nejvíc zaujaly práce od Mii Jadrné, Simony Poustkové a Kataríny Mydliarové. Ze zahraničních kolekcí nás bavily boty v kolekci Shayli Harrison. Naše očekávání módy z jiného světa nezklamal Brent, který se pohybuje spíš na poli kostýmu a scénografie. Co se týče fashion designu, nás nejvíc oslovily kolekce designérek Otakurace a Di Du.

Původem jihokorejská designérka Grace Hye Jin Kim aka Otakurace nám prozradila, že název její značky je složený z výrazu otaku, označujícího lidi neschopné se přizpůsobit společnosti, kteří žijí ve svém světě animací a videoher, a její přezdívky Grace. Módu studuje už deset let, z toho tři roky v Antverpách, kam ji přilákalo to, že tam studovala její designérská ikona Manon Kundig. Na módě ji baví spojení užitého designu s uměním. Říká, že ji mrzí nudnost a zaměnitelnost většiny současných kolekcí, které se drží streetwearu a funkčnosti oděvu a rezignují kvůli tomu na kreativitu. Říká, že chce tvořit ruku v ruce s uměním. Věří, že móda se brzy osvobodí od toho, aby znamenala jen šatník všedního oblečení. Plný designérský statement Otakurace najdete na FB Modeschau.

Shayli Harrison na módní akci We're Next 2018

Podobně jako při nedávné konfrontaci české a japonské módy na MBPFW i na We're Next bylo zajímavé sledovat, jak působí české kolekce z UMPRUM nebo ADO Zlín vedle těch z belgické Royal Academy of Arts. Zatímco Lukáš Spilka se odpovědi na tuhle otázku v rozhovoru diplomaticky vyhýbá, my dáváme náš názor jako podnět k diskusi. V českých kolekcích se až na pár výjimek řeší v podstatě jedno hlavní téma, se kterým si designér hraje klidně na ploše deseti modelů. Je v nich většinou jeden nápad, hodně do hloubky promýšlený a zkoumaný. V kolekcích z belgické školy je oproti tomu celý gejzír motivů, ze kterých je poskládaný výsledný celek. Jsou eklektičtější a divočejší, barevně a tvarově odvážnější než kolekce české. Působily tak kolekce i na vás? Napište nám do komentů pod fotoreport z We're Next, který pro nás nafotilo duo Shotby.us.

Playlist:

Hellwana – Dear Lovers
Sevdaliza – The Valley
Summer of Haze – Nitro
Mr Mitch – Creep
R Y K T – Wi_Ti
Summer of Haze – Bloody
Shalt – Preserved in Amber
Aisha Devi – Dislocation of The Alpha

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.