Studenty ohlídají kamery, zatím je dostane deset středních škol

13. únor 2018

Karlovarský kraj se vrátí k projektu zabezpečení středních škol proti vniknutí cizích osob. Projekt předchozího vedení kraje nechala současná krajská vláda na podzim 2016 pozastavit, aby jej mohla prověřit a přepracovat.

Nyní kraj vyhlásil výběrové řízení na zabezpečovací prvky pro deset středních škol. Vyhrazeno na ně má 4,8 milionu korun.

„Budeme chtít nakoupit 80 kusů vnějších kamer, 117 kusů vnitřních kamer a 18 kusů videoserverů," uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis. Krajský úřad ještě jedná s radnicemi, aby mu umožnily kamery napojit na služebny městské policie.

V této etapě se zabezpečení bude týkat například gymnázií v Sokolově a Ostrově, hotelové školy v Mariánských Lázních, zdravotnické školy v Karlových Varech nebo lesnické školy ve Žluticích. Postupně by podobným způsobem měly být zabezpečeny všechny střední školy v kraji.

Čtěte také

Již dříve bylo dokončeno zabezpečení střední školy technické a ekonomické v Sokolově, střední školy stravování a služeb Karlovy Vary nebo v logistické školy v Dalovicích.

V původním pozastaveném projektu si měli dodavatele bezpečnostních systému v soutěži vybrat sami ředitelé škol. Znamenalo by to pro ně zátěž od běžných pracovních povinností, navíc by tak v každé škole vznikl odlišný autonomní systém.

„My chceme, aby systémy byly propojené a mohli jsme data z nich vyhodnocovat," doplnil Kubis. Do zabezpečování škol se v Karlovarském kraji v posledních letech zapojila i některé města. Bezpečnostní systémy jsou instalovány například na některých základních školách v Sokolově.

zdroj: ČTK
Spustit audio