Sun, sex, party i zamlženost emocí a zoufalství. Od všeho trochu servírují Babymorocco, yanntray a Kesha

31. květen 2023

Producent Hudson Mohawke spojil síly s Nikki Nair na taneční skladbě, která je určená pro horké letní dny, stejně jako Babymorocco s jeho Ibiza-friendly hymnou Sun Sex Party. I Kylie Minogue přidává do selekce prosluněných bangerů své Padam Padam. Popstar Kesha naopak překvapila žánrovou proměnou a albem Gag Order oznamuje, že o svých emocích a pocitech zoufalství už nehodlá mlčet. Čerstvé ovoce sklízíme i na československé scéně – Taomi, BoLs/sLoB nebo yanntray & kvítek.

yanntray & kvítek - Ranní mlha

Credits: Jan Svadbík, Vít Paulik
Label: Warner Music
Album: Kaspar Hauser

Brněnský label Butterclub zásobuje českou scénu svébytným rapem a synthpopem už nějakou chvíli. Čerstvá novinka, album Kaspar Hauser, které vznikalo ve spolupráci jednoho z nejvýraznějších labelových jmen yanntreye a producenta kvítka, přichází s úplně novou úrovní osobitosti. Hypnotická konceptuální deska odkazuje názvem na příběh německého chlapce, který se na počátku 19. století objevil bez rodičů a poručníků v ulicích Norimberku a kvůli své nejasné minulosti se ve městě stal mýty obestřenou legendou. Hudba na albu způsobuje podobně znejišťující pocity, tu se objeví klubový taneční beat, tu vtahující synťáková plocha, sampl Boards of Canada nebo mumlání v nejrůznějších světových jazycích. A nad tím vším yanntrayovy kryptické texty. „Město se dívá,“ zpívá v posluchačsky nejpřívětivějším tracku alba Denní mlha. Ten posluchače na chvíli zahltí pocitem, že i on je odcizený Kaspar Hauser, který neví, odkud vlastně přišel, ale světu dychtivému po informacích svou identitu musí chtě nechtě objasnit.

Kesha - Only Love Can Save Us Now

Credits: Kesha Sebert, Ajay Bhattacharyya, Jussi Karvinen, Rick Rubin
Label: Kemosabe
Album: Gag Order

Závažná témata víry a vyšší moci propojuje Kesha na novince Only Love Can Save Us Now s jejím typickým smyslem pro humor a nečekaně hutným elektronickým zvukem, pod kterým je podepsán populární hitmaker Rick Rubin spolu s producenty Stint a Jussifer. Podle textu se Kesha v časech nenávisti a nepřízně osudu obrací k lásce, a připomíná nám tak její několikaleté soudní tažení proti producentovi Dr. Lukeovi, kterého obvinila z fyzického a sexuálního napadení. Skladba, která kombinuje country, gospel i elektroniku, je podle jejích slov „rozčílená a zoufalá modlitba“, což doplňuje redaktor serveru Clash Alex Rigotti, který ve své recenzi píše o skladbě jako o „nádherně euforické hymně“. Třetí singl z desky Gag Order, která vyšla na konci května a získává pochvalné recenze, si tak zařazujeme do playlistu.

BoLs/sLoB - Portal Serenade

Credits: Matěj Dvořák
Label: Soul Feeder
Album: Esoteric Garden

U berlínské značky Soul Feeder – v dobré společnosti mnohých jeho oblíbenců – vydává své debutové album avant-popový producentský talent BoLs/sLoB. Tři roky nazpět se zúčastnil exportní soutěže Radia Wave Czeching, následovalo EP RESEARCH, na němž (počínaje jeho prvními nahrávkami z roku 2017) dále rozšiřoval svou pestrobarevnou paletu metalických zvuků a hyperpopových tendencí. Své úspěšné studium na hudební univerzitě v Berlíně se Matěj Dvořák alias BoLs/sLoB rozhodl zakončit vydáním sonicky koherentní novinky Esoteric Garden. Releasu alba, na kterém v rámci chirurgicky přesné produkce střídá sladkobolný vibe s glitchem, trapem, omamně chytlavými refrény a drsným post-klubovým sound designem, předcházel pilotní singl On. Do naší rotace putuje chaotická serenáda Portal Serenade, která posloužila jako druhý, o něco popověji laděný singl. „Po několika hrozných zkušenostech v mém životě jen toužím po skupině lidí, kteří by mě přijali a pochopili,“ říká BoLs/sLoB ke skladbě, která je o touze po změně prostředí a její refrén z hlavy dostanete jen těžko.

Hudson Mohawke & Nikki Nair - Set the Roof ft. Tayla Parx

Credits: Ross Matthew Birchard, Nikki Nair, Kameron Glasper, Taylor Parks
Label: Warp
Album: Set the Roof EP

Skotský producent Hudson Mohawke se na konci května nečekaně vrátil s novým EPčkem nazvaným Set the Roof. Natočil ho ve spolupráci s atlantským beatmakerem, který si říká Nikki Nair. V titulní skladbě třískladbové kolekce se objevuje také zpěvačka Tayla Parx, která se proslavila autorstvím několika hitů pro Arianu Grande. Set the Roof je typický maximalistický klubový track z Hudsonovy dílny, v němž se divoce střídají samply s nasekanými vokály. Nikki Nair je zatím poměrně neznámé jméno, na dosud vydaných nahrávkách míchá techno a breakbeaty. Kromě třískladbové verze pro streamovací služby vychází EPčko Set the Roof také jako USB flash nosič, na kterém budou i tři další bonusové skladby.

Babymorocco - Sun Sex Party

Credits: Clayton Pettet, Bamster
Label: True Panther
Album: The Sound EP

Tvrdí o sobě, že je na sto procent nejvíc sexy hudebník na internetu, anglický zpěvák Babymorocco dělá euforickou hudbu inspirovanou trancem i hyperpopem. Aktuální singl Sun Sex Party je nefalšovaná letní hymna, kterou s ním napsal producent Bamster. Objeví se i na EPčku The Sound, které vyjde na začátku léta a Babymorocco o něm říká: „Je to óda na to, kým jsem býval, když mi bylo šestnáct. Přiletíš na Mallorcu, vystoupíš z nízkorozpočtovýho letadla, a když tě slunce udeří do tváře, tak víš, že budeš pařit celou noc až do rána.“

Taomi - Sebavedomie ft. Katarzia & Samey

Credits: Katarína Kubošiová, Samuel Sadiv, Tomáš Duda
Label: Universal Music
Album: Echinacea

„Přesně jak jsem to cítil, tak jsem to dal.“ Říká o novém projektu Echinacea mladý slovenský rapper a producent Taomi. Ten se na slovenské rapové scéně pohybuje už dlouho a má ke svému jménu spoustu úspěchů. Od začátků s lidmi jako je Shimmi nebo Marko Damian, až po časté spolupráce s etablovanými jmény jako Samey nebo Karlo. Taomi je známý nejenom pro kvalitní spolupráce, ale i pro svůj osobitý vizuál a žánrovou rozmanitost, která se v československém rapu až tak často nevidí. Právě díky tomu si na projekt mohl přizvat i jména, jako je například slovenská zpěvačka Katarzia, která mu hostuje na tracku s názvem Sebavedomie, spolu s výše zmiňovaným Sameyem. Atmosferické intro, které rozbije rage beat, zpívající Taomi s tvrdým Sameyem a snová atmosféra. Žánrová rozmanitost se nese celým projektem.

Kylie Minogue - Padam Padam

Credits: Ina Wroldsen, Peter Rycroft, Kylie Minogue
Label: BMG
Album: Tension

Australská popová diva oslavila před pár dny pětapadesáté narozeniny a vypadá to, že se rozhodně nezastavuje. Po kritikou ceněné desce Disco, kterou vydala v době nejhlubší koronavirové pandemie, teď chystá novou desku Tension, která má vyjít 22. září. Tu ohlásila nečekaně virálním bangerem Padam Padam, který vrátil Minogue na vrcholy žebříčků po celém světě a zaplavil nejen Twitter memy všeho druhu. Elektronický hit představuje ty nejlepší články z diskografie Kylie: chytlavý refrén, taneční pulsující beat a pocit naléhavosti, který prostupuje celou skladbou. Podepsáni pod ní jsou producent Lostboy, Peter Rycroft a úspěšná zpěvačka a textařka Ina Wroldsen (z hitu How Deep Is Your Love od Calvina Harrise a Disciples).

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.