Super Mario Odyssey je dokonalá herní dovolená a předčasný kandidát na hru roku

4. listopad 2017

Jen těžko bychom na světě hledali člověka, který alespoň jednou neslyšel, neviděl, či dokonce nehrál libovolný díl plošinovek s italským instalatérem Mariem. Nejnovější díl z nich však v lecčems vybočuje.

Zatímco dříve jsme byli zvyklí, že Mario = plošinovka, v níž máme za úkol proskákat skrz nástrahy a příliš si nevšímat okolního světa, Super Mario Odyssey celý tento koncept staví na hlavu. Předkládá nám totiž kombinaci akční adventury a částečně otevřeného světa, v němž si můžeme plnit herní questy dle našeho uvážení. Stejně jako letošní díl Zeldy i Mario sází na maximální svobodu a chuť hráčů objevovat bez toho, aby vám vše musely ukazovat všudepřítomné ukazatele. V téměř dvaceti světech máte jediný cíl – získat určitý počet měsíčků (zdejšího platidla) a nabít tím svou raketku, skrz kterou se posunete o svět dále. Jakým způsobem je získáte, od koho a v jakém pořadí, je však zcela na vás.

Přijde vám to málo? Pádný argument proti dostanete už v prvních několika minutách. Nepřeberné množství aktivit, které jsou unikátní a opakují se jen ve velmi výjimečných případech, vás dovede zabavit... vlastně po celou dobu. Dle našeho testování se nuda zkrátka ani nestihne dostavit. Neustále budete ve střehu, co dalšího si na vás autoři nachystali a jak moc se odklonili od toho, co čekáme od hry, která má v názvu slovo Mario. Právě v momentech, kdy čekáte standardní hratelnost ve stylu jiných her tohoto ražení, je Super Mario Odyssey nejsilnější.

Snad ani není třeba se bavit o tom, zda tato hra dostala v naší recenzi vysoké hodnocení. Mnohem důležitější je odpověď na otázku, zda vám její kvality stojí za koupi zbrusu nové konzole. Přeci jen, investici několika tisíc korun je třeba náležitě ospravedlnit. I na tuto otázku odpovídáme v tomto díle Questu, ale abyste odpověď znali taky, musíte si ho poslechnout. Kromě ní vám odpovíme třeba i na to, zda grafická podoba nového Maria stačí na technicky dokonalejší hry z roku 2017, jak si vede v porovnání s geniálním Super Mario Galaxy a proč pohybové ovládání dává konečně smysl.

V Questu jsme vedle Super Mario Odyssey zhodnotili rovněž Gran Turismo Sport. Pokračování slavné značky na PlayStationu 4 však od nás nedostalo žádné body – nebylo by to fér. Je totiž určené pro velmi konkrétní sortu online závodníků, pro něž se bude jednat o ryzí závodní nirvánu. Proč? A co dalšího jsme si na vás s naším hostem Vojtou Dřevíkovským ze serveru Hrej.cz připravili? Poslechněte si aktuální vydání Questu!

 

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka