Superman slaví 80 let. První díly komiksu stály pět centů, teď mají hodnotu až milion dolarů

18. duben 2018

Dnešní datum se do dějin zapsalo jako začátek zlaté éry komiksu. Kreslíř Joe Shuster a spisovatel Jerry Siegel čtenářům před osmdesáti lety poprvé představili Supermana. Neohrožení hrdinové existovali v literatuře i před ním, Superman v sobě dokázal spojit spoustu jejich vlastností. Jeho příběhy vycházely téměř padesát let a dočkaly se televizních, filmových a dokonce i rozhlasových adaptací.

Superman si podle Richarda Klíčníka z nakladatelství Argo získal takovou popularitu i svým původem. „Vždycky je důležitý původ každého superhrdiny, Superman byl sirotek z cizí planety, který se dostal do rukou rodičů z planety Země. Vychovali ho v těch nejlepších amerických morálních hodnotách, aby z něj byl opravdu skvělý Američan a miloval svou novou zemi. To tehdy fungovalo, dnes už je to asi horší, ale stále se najdou velcí příznivci,” říká.

Bylo to čtení pro nejchudší, o zásahu do kultury se tehdy nedalo mluvit.
Richard Klíčník

Byznys s komiksy před osmdesáti lety nevypadal tak nadějně, komiks stál pět centů. „Bylo to čtení pro nejchudší, o zásahu do kultury se tehdy nedalo mluvit. Byla to popkultura nejhrubšího ražení, komiksy se až postupně, po desetiletích, dostaly do pozice, kde jsou dnes,” vysvětluje Klíčník, podle kterého ale kult Supermana začal ještě před filmovým zpracováním

„Byl skutečně velice populární, nakonec docházelo k tomu, že vycházely desetitisíce jednotlivých pokračování. Supermana číslo jedna si dnes pořídíte za zhruba milion dolarů, protože se nedochoval. Šlo o laciné, spotřební zboží,” podotýká Klíčník z nakladatelství Argo.

Rozpad hodnot a smutný Superman

Není síla Supermana nejen v konkurenci dalších hrdinů, ale taky proto, že je to typický „klaďas”, vyčerpaná? „Je to trochu problém, zejména v dnešní době, kdy dostává americký patriotismus jednu ránu za druhou. Tenhle hrdina stojí na piedestalu amerických hodnot, které se bortí ,a Superman dost smutně kouká z komiksu, co se děje. Kreslíři i scénáristé řeší, jak to zaonačit, aby jeho příběhy nevyznívaly příliš naivně,” odpovídá Klíčník. 

Pokusů o aktualizaci Supermana jsou podle něj řady. „Právě teď, v květnu a v červnu, začíná i v češtině vycházet nová komiksová řada Rebirth. V té nakladatelství DC restartuje desítky svých komiksových řad tak, aby byly přístupnější novým čtenářům. Uvidíme, jak to dopadne,” říká znalec. 

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.