Svátek, nebo nacionalistická selanka? Na Slovensku startuje MS v ledním hokeji

10. květen 2019
Tribuna

Pro Čechy asi nejdůležitější sportovní akce roku. I tak lze vnímat 83. mistrovství světa v ledním hokeji, které hostí slovenská Bratislava a Košice. Tribuna se podívá na šance a sílu českého týmu, ale také na tradiční nacionalistický odér, který turnaj s sebou do českého prostředí pravidelně zanáší. Stranou nezůstane ani problém systémové (ne)výchovy budoucích reprezentantů.

„Nepředpokládám, že by měli ze Slovenska přivézt medaili,“ odhaduje šance českého výběru Vojtěch Jírovec. Reprezentace se pod novým trenérem Milošem Říhou přitom chce pokusit prolomit sedm let trvající medailový půst z velkých akcí. Na jedné straně by měl mít výběr ve zbrusu nových dresech výhodu takřka domácího prostředí v Bratislavě. Na straně druhé ale visí nad herní sílou týmu otazník. Čekání na posily ze severoamerické NHL zrovna očekávání českých fanoušků i trenérského týmu nenaplnilo.

„Tomáš Hertl a David Pastrňák, nejzářivější klenoty českého hokeje, postoupili do dalších bojů v play-off,“ připomíná Vojtěch Ondráček. Ostatní čeští hráči ze zámoří zase nemají ve srovnání s posilami v dresu Švédska, Kanady či Ruska tolik zvučné jméno. Například posledně jmenovaný tým se může pochlubit nejen přítomností dlouhodobě nejlepšího kanonýra NHL Alexandra Ovečkina, ale také luxusem postavit další superhvězdu Ilju Kovalčuka až ve čtvrté formaci.

Navzdory různým prognózám se ale očekává, že šampionát, ostatně jako každý rok, vzedme v Česku tradičně velký zájem. „Češi nesledují hokej kvůli tomu, že musí přijít úspěch,“ vysvětluje Vojtěch Ondráček. „Podobně jako fotbal je to takový návyk, kdy se české hospody a domácnosti zbarví do národní trikolóry a lidé se nebaví o ničem jiném,“ doplňuje.

V kleci si nemůžete nic nalhávat, tvrdí zápasnice MMA Magdalena Šormová

Magdalena Šormová

Nová Tribuna se tentokrát věnuje světu bojových sportů MMA, o kterém přišla vyprávět zápasnice Magdalena Šormová. Prozradila, jak se připravuje na obhajobu svého titulu WWFC v ukrajinském Kyjevě, co jí MMA dává a bere, jak blízko je přestupu do prestižní UFC, ale také proč je zápasení více sport než pudová záležitost.

Paradoxně jedním z největších soupeřů Čechů jsou ale úspěchy z přelomu tisíciletí, kdy vítězství v Naganu a následující „zlatý hattrick“ nastavily laťku očekávání až nedosažitelně vysoko. Navíc absence medailových žní souvisí i s dlouhodobým systémovým propadem českého hokeje, před čímž dlouhodobě varoval nedávno zemřelý trenér Luděk Bukač starší.

„Neviděl jsem za posledních deset let kroky, aby šel český hokej systematicky nahoru,“ glosuje současnou situaci Martin Vait. S tím souvisí manažerské experimentování se zavíráním či otevíráním soutěží, což vyvrcholilo nahrazením Slavomíra Lenera na pozici šéftrenéra českého hokeje libereckým Filipem Pešánem. Zastánce moderních trendů absolvoval několik stáží právě i v americké NHL a očekává se od něho nastartování nové éry českého hokeje.

Tribuna se tentokrát nemohla vyhnout startu hokejového šampionátu na Slovensku. Co mohou fanoušci čekat od českého výběru? Proč ulice a hospody podléhají nacionalistické selance v americkém stylu? A co o českém hokejovém prostředí vypovídá sebevražda někdejšího brankáře mistrů světa Adama Svobody?

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.