Svět je krásný a žijí v něm úžasní lidé. Cestování změní vaši představu mediálního obrazu světa, říká organizátorka festivalu Diáky

11. únor 2020

Po loňské úspěšné premiéře se do letenského kina Bio Oko vrací cyklus cestovatelských přednášek Diáky festival. Letošní ročník se uskuteční od 11. do 14. února a nově dojde mimo jiné i na cestovatelské stand-upy. Hlavní organizátorkou je cestovatelka Kateřina Krejčová, která z téměř 500denní cesty kolem světa s Petrem Ptáčníkem sepsala i knihu. „Potřebovala jsem napsat o tom, že svět nevypadá jen tak, jak se o něm mluví v médiích, ale že je i krásný a žijí v něm úžasní lidé.“

„S cestovatelskými přednáškami přišel zhruba před dvaceti lety Karel Wolf se svým festivalem Kolem světa a v poslední době je hodně zpopularizoval Ladislav Zibura. Myslím, že to lidi baví víc než prokousávat se miliardou informací na netu, kde je potřeba selektovat z mnoha zdrojů,“ říká Kateřina Krejčová, podle které lidé často sledují několik oblíbených cestovatelů a na jejich přednášky následně chodí. „Pro mě byl velkou inspirací ve filozofii cestování právě Zibura, v navštěvování rozvojových koutů světa, bez jasného plánu,“ dodává Radomír Čížek, kdo ho přiměl změnit způsob cestování.

Zažitou představu, že na cestovatelské přednášky chodí hlavně mladí lidé, Radek vyvrací: „V mém publiku, možná i proto, že často vystupuju v knihovnách, převažují starší lidé, pro které jsou přednášky možností poznat místa, kam se už nevypraví. A mladí lidé si zase rádi poslechnou osobní příběhy, jak se tam lidem žije, informace od místních.“ Na letošních Diácích bude Radek mluvit o své cyklovýpravě po Maroku a nejvýše položených sedlech Atlasu, Kateřina Krejčová zase s Petrem Ptáčníkem představí nejlepší neznačené treky světa.

Z cyklovýpravy Radomíra Čížka

Kdy Radek přijde se svou první cestovatelskou knihou a jak náročné bylo napsat ji pro Kateřinu? Inspirovala ji nějaká cestovatelská přednáška k následné výpravě? A který cyklistický závod bez podpory je pro Radka tím vysněným? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.