Svět knihy – svátek literatury v plném proudu

11. květen 2018

První den festivalu Svět knihy začal slavnostně - a to křestem audioknihy Citlivý člověk Jáchyma Topola. Pozvání na křest přijal i interpret Petr Čtvrtníček. Křest zahájil a diskuzi vedl šéfredaktor Vltavy Petr Fischer, na jehož popud byl herec do role obsazen.

Hned v úvodní den přilákal program Českého rozhlasu velké množství návštěvníků. Moderátor Českého rozhlasu Dvojka Jiří Holoubek přizval k povídání kolegyni Zuzanu Maléřovou a představili její knihu „O květině aneb rozhlasový zpovědník“, šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer spolu s ředitelem Radioservisu Radimem Kolkem, spisovatelem Jáchymem Topolem a hercem Petrem Čtvrtníčkem pokřtili nové CD „Citlivý člověk“, románu, za který spisovatel Jáchym Topol získal Státní cenu za literaturu a pro rozhlas ho natočil vynikající Petr Čtvrtníček.

Nesmíme ale zapomenout ani na posluchače. Atmosféru veletrhu jim přiblížil Český rozhlas Dvojka hned dvěma pořady: hostem Martiny Kociánové v Hostu do domu byl držitel ceny Magnesia Litera za nejlepší prózu Josef Pánek, do Kávy o čtvrté přišli Anna Křivánková, překladatelka japonské beletrie a Tomáš Prokůpek z Centra pro studia komiksu Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Český rozhlas Plus předtočil se zahraničními hosty pořad Knížky Plus s Karolínou Koubovou a Vltava v přímém přenosu nabídla hned devadesátiminutový pořad ArtCafé.

V pátek 11. května se mohou návštěvníci těšit například na moderátorku Jitku Novotnou, cestovatelku Pavlu Jazairiovou, vltavské setkání s Davidem Grossmanem, laureátem poslední Mezinárodní Man Bookerovy ceny, nebo krátkou ukázku živě vysílané hry A.C. Doyla: Sherlock Holmes ve státních službách. Český rozhlas Dvojka nabídne v přímém přenosu další vydání pořadu Host do domu, Šťastnou cestu s Janem Rosákem a večerní čas vyplní vysílání pro nejmenší Rádia Junior.

Přijďte i vy, těšíme se na vás. A pokud to nestihnete, zkuste to o víkendu. Veletrh Svět knihy trvá až do neděle 13. května.

autor: Jakub Hritz
Spustit audio

Více o tématu