Svět není v dobrý kondici. Dojímají mě lidi, kteří tomu žijí navzdory, říká moderátor Pavel Sladký

4. červen 2023

Filmový kritik, publicista, otec tří dětí a autor několika pořadů. Hostem nového Pochlap se je Pavel Sladký, který také na Radiu Wave už 17 let moderuje cestovatelský magazín Casablanca. Václav Rouček s ním probírá, jak se proměňuje zobrazování maskulinity ve filmech, co mu přináší podcast o cestování a které věci ho dojímají.

„Filmový průmysl si uvědomil, že mu dominuje mužský pohled na svět a snaží se to vybalancovat. Dává větší prostor ženám a chce proměnit stávající obraz maskulinity. Kritizuje toxickou maskulinitu a hledá i její nové podoby. Někdy to sklouzává ke kontroverzím,“ říká Pavel, který se jako kritik účastní mnoha významných filmových festivalů. Naposledy třeba toho v Cannes.

Čtěte také

Kromě filmů se aktivně zajímá o cestování. Už 17 let moderuje outdoorový magazín Casablanca, za který letos dostal Cenu Hanzelky a Zikmunda za mimořádný audio počin. Co mu léta moderování přinesla? „Připadám si už jako hrozný dědek. Když jsem s tím začínal, neexistovaly chytré telefony s aplikacemi. Dneska může cestovat i ten, kdo se nevyzná v mapách. Svět změnila taky klimatická krize, která je během cestování patrná. A změnili mě i hosti Casablanky. Když týden co týden mluvíš s někým jiným, dost tě to obohatí.“

A co ho dokáže dojmout? „Svět není v extra dobrý kondici, dojímají mě lidi, kteří tomu žijí navzdory, kteří jsou inspirativní a umí autenticky dělat dobrý věci, zkrátka hodnotově žít. Dokážou dát něco ostatním a to je podle mě silnej moment v životě, ve filmech, kdekoli,“ uzavírá Pavel v rozhovoru.

U jakého snímku naposledy brečel? Jak prožívá velké filmové festivaly? A kdo je jeho vzor? Poslechněte si nový díl Pochlap se s moderátorem a filmovým kritikem Pavlem Sladkým.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.