Světová média získala interní dokumenty o čínských táborech pro Ujgury. Co se píše v China Cables?

28. listopad 2019

Investigativci ze sítě International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nedávno světovým médiím předali uniklé interní dokumenty čínských úřadů o fungování vězeňských táborů v regionu Sin-ťiang. Informace o otřesných podmínkách v táborech se objevují už delší dobu především díky svědectví Ujgurů, kteří z nich utekli. Se sinoložkou Annou Zádrapovou jsme hovořili o tom, jak to v oblasti podle dostupných informací vypadá teď a co nového přináší takzvané China Cables.

V západočínské provincii Sin-ťiang dochází k masové internaci příslušníků etnika Ujgurů. Odhady o množství lidí vězněných v takzvaných převýchovných táborech se pohybují od stovek tisíc až po tři miliony, přičemž podle Zádrapové se ty nejrealističtější pohybují kolem milionu a půl násilně protiprávně vězněných Ujgurů i příslušníků jiných etnik. Systém táborů je ale jen jedním z mnoha nástrojů perzekuce v Sin-ťiangu. „Zejména za vlády generálního tajemníka Si Ťin-pchinga se region proměnil v jedno velké vězení, kde jsou lidé kombinací starých dobrých sledovacích metod, fyzického násilí a nových technologií sledováni a drženi v podstatě v naprosté paralýze,“ říká Zádrapová. Podle sinoložky je možné internační tábory označovat jako koncentrační, protože v nich skutečně dochází k násilnému soustředění nepohodlného obyvatelstva.

Satelitní snímek internačních táborů čínské vlády pro Ujgury

Investigativci z ICIJ v takzvaných China Cables poprvé odhalili interní dokumenty a instrukce pro zaměstnance táborů, které jsou přímým svědectvím o fungování systému perzekuce z pohledu samotného autoritářského režimu. Celá kauza již také vyvolala reakci ze strany čínské vlády. „Nejdřív samozřejmě čínské úřady odmítaly, že se něco takového v Sin-ťiangu vůbec děje, pak to začaly přiznávat prostřednictvím svého klasického narativu, že se jedná o převýchovné tábory, které mají pomoct tomu etniku k lepší integraci. K tomu se přidala na Západě bohužel mnohými akceptovatelná vyprávěnka o tom, že se jedná o protiteroristická opatření,“ popisuje Zádrapová oficiální čínský výklad situace.

Uniklé dokumenty mají podle sinoložky potenciál výrazně změnit západní pohled na zemi, které se donedávna dařilo mimo jiné díky růstu životní úrovně obyvatelstva představovat svoji vládu jako legitimní a prohřešky proti lidským právům označovat jako marginální záležitost. „Pravost těch dokumentů je na maximální možnou míru nezpochybnitelná. Je možné se tam opřít o naprosto tvrdé údaje, i kdyby lidé byli skeptičtí k vyprávění pamětníků. Tyto manuály s až šokující studeností pojednávají o naprosto neuvěřitelných věcech. Vždyť jeden z těch manuálů ukazuje, jak má odpovídat pověřený člen komunistické strany studentovi, který se vrátí domů a nenajde tam rodinu ani sousedy,“ vysvětluje Zádrapová.

Změní China Cables situaci, kdy se čínskému režimu daří nenápadně odvracet pozornost od Číny jako od země, kde jsou v masivním měřítku porušována lidská práva? Poslechněte si celý rozhovor se sinoložkou Annou Zádrapovou o kauze China Cables.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.