Světový fotbal stojí na zásadní křižovatce. Zůstane ve FIFA vše při starém?

26. únor 2016

Světovou fotbalovou federaci FIFA čeká klíčový sněm, který napoví mnohé o tom, jak bude vypadat budoucí tvář fotbalu. Mohlo by se zdát, že nejdůležitější bude volba nového prezidenta a samotný fakt, že vláda dosavadního šéfa Seppa Blattera je u konce. Pohled na dva hlavní kandidáty ale naznačuje, že by FIFA nejraději nechala vše při starém. To ale pro ni bude mnohem těžší, pokud schválí návrh rozsáhlých reforem. Ty by mohly přispět nejen ke změně fungování FIFA, ale i samotných národních fotbalových asociací.

Cokoli FIFA na kongresu učiní, či naopak neučiní, může mít na její budoucnost zásadní vliv. Hlavní zpráva ze sněmu FIFA je přitom jasná – po osmnácti letech nebude světový fotbal řídit Sepp Blatter. Muž, který stál za ekonomickým boomem fotbalové federace, ale zároveň lhostejně přihlížel její rozsáhlé korupční kultuře. Švýcarského funkcionáře s velkou pravděpodobností nahradí generální sekretář evropské fotbalové federace UEFA Gianni Infantino nebo bahrajnský šejk Salmán.

Profil obou hlavních kandidátů ale příliš nepřesvědčuje o tom, že by FIFA měla vůli něco ze své praxe měnit. V případě zvolení favorizovaného šejka Salmána by navíc v čele světového fotbalu stanul člověk, který čelí nařčení, že se systematicky podílel na věznění a týrání fotbalistů. Jako šéf bahrajnského fotbalu měl identifikovat známé reprezentační hráče, kteří se podíleli na nenásilných prodemokratických demonstracích. I kdyby se obvinění nepotvrdila, samotný fakt, že Salmán ze své pozice neudělal nic pro to, aby ochránil fotbalisty před zvůlí bahrajnského režimu, je značně problematický.

Čtěte také

03576931.jpeg

Infantina podobné skandály neprovází, přesto jde o muže, který byl v posledních letech pravou rukou Michela Platiniho. Byl to právě dosavadní šéf UEFA, jenž spolu s Blatterem dostal šestiletý zákaz působení ve fotbale kvůli pochybným platbám, které se na Platiniho účtu objevily po předminulých volbách prezidenta FIFA. Infantino přitom svou kandidaturu odstartoval až poté, co ji kvůli trestu musel vzdát Platini, a nechal se slyšet, že kdyby byl legendární francouzský fotbalista očištěn, z boje by odstoupil v jeho prospěch.

Zkušenost z vysokého funkcionářského postu ve světovém fotbale je ale podmínka, kterou musí splňovat všichni kandidáti. FIFA nepočítá s outsidery a nutno dodat, že při specifických podmínkách v organizaci by síla takového prezidenta byla stejně diskutabilní. Ani Jérôme Champagne, nejhlasitější kritik praktik FIFA z pěti kandidátů, tak neujde výtkám, že dlouhé roky působil po boku Seppa Blattera.

03576932.jpeg

Bývalý francouzský diplomat přitom zásadně přispěl k urovnání sporů mezi izraelskou a palestinskou fotbalovou asociací či k přijetí Kosova do FIFA. V Champagnově programu se kromě dalekosáhlé přestavby struktury FIFA promítá také spolupráce s hráčskými odbory FIFPro. Ty kromě jiného bojují o práva řadových fotbalistů, jejichž kariéry nedosáhly takových výšin jako u nejznámějších hvězd. Valná většina těchto hráčů po světě přitom pracuje ve značně nestabilních platových podmínkách, smlouvy často nejsou písemné a odměny jsou jen zřídka vypláceny včas.

Hlavním favoritem voleb je nicméně v tento moment šejk Salmán, kterému vyjádřily podporu asijská i africká fotbalová konfederace. Pokud by pro něj hlasovaly všechny národy z těchto kontinentů (což samozřejmě při tajné volbě není jisté), měl by nyní zaručených 100 z 209 hlasů. Infantino má sice podporu Jižní Ameriky a UEFA, ta ale stačí pouze na necelých 70 hlasů, a evropské národy navíc volí velmi nedisciplinovaně. V této podpoře se také ukazuje největší dělicí linie FIFA – na jedné straně mezi evropskými a jihoamerickými státy, které se zaštiťují transparentností, ale usilují i o posílení svého, dnes již silného postavení, a zbytkem světa, k němuž byl Blatterův režim velmi štědrý.

Ostatně přes velmi rozporuplné Blatterovo působení mu nelze upřít obrovský přísun dotací do rozvojových zemí, a to přestože byla zmapována řada případů, kdy se prostředky nedostaly tam, kam měly. A právě jejich přerozdělování je kořenem rozsáhlých korupčních afér. FIFA často argumentuje tím, že většina korupčních afér se točí okolo kontinentálních fotbalových konfederací, které jsou na ní relativně nezávislé. Pokud ale FIFA prakticky nekontroluje přerozdělené peníze a má natolik příznivé podmínky pro korupční procesy, pak je zřejmé, že problém je do značné míry i na její straně.

03576631.png

Právě chybějící náprava této situace je předmětem kritiky nevládních organizací. Reformy, které má schválit sněm FIFA, jsou dalekosáhlé a mohly by zásadně přispět k očištění organizace. Je zde zahrnuto hned několik důležitých opatření – od povinnosti nezávislých auditů národních fotbalových asociací přes omezení funkčního období prezidenta FIFA a jeho síly až po podporu diverzity a většího počtu žen v organizaci. Opatření pro kontrolu přerozdělených prostředků FIFA pro kontinentální fotbalové konfederace ale chybí.

Přestože se očekává, že reformy projdou, při potřebě schválení třemi čtvrtinami všech členských států není zdaleka jisté, že se tak stane. I tak by ale mohlo jít o důležitý krok vpřed, který by mohl vyvážit velkou část pochybností, které provází samotné kandidáty.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka