Svoje oblečení si šiju sama: do kurzů šití se chodí uklidnit a odreagovat čím dál víc lidí

13. únor 2019

Zatímco o středoškolské studium krejčoviny je velmi malý zájem, čím dál tím víc lidí kolem dvaceti až třiceti let se učí šít v kurzech. Nemají přitom ambice stát se známými designéry a rozjet módní byznys. Chtějí si jednoduše sami šít své oblečení, tak aby jim dobře sedělo a bylo vyrobené přesně podle jejich představ.

„Část lidí si chce šít interiérové dekorace jako závěsy, polštáře nebo potahy na povlečení. A druhá půlka chce oblečení,“ říká Jana Pelánová, která šicí kurzy před pár lety rozjela jako doplňující aktivitu k prodeji látek. O kurzy byl tak velký zájem, že se staly hlavní aktivitou Pokoje číslo 10, ve kterém vedle kurzů funguje i sdílená šicí dílna.

Kurz šití v Rebelion ateliéru

Právě v Pokoji se před pár lety začala učit šít Kamila. Od té doby se v šití systematicky zdokonaluje v dalších kurzech. Bere to jako praktický koníček a odreagování. „Umím si přešívat, zkracovat a zužovat věci. Nejvíc mě baví šít si sama na sebe. Často třeba přešívám nějakou svoji oblíbenou starou věc v novém materiálu,“ vysvětluje Kamila.

S mikrofonem jsme navštívili také kurz šití trika, který v pražském ateliéru brněnského konceptu Rebelion vedl mladý designér Jan Smejkal. „Zájem o kurzy roste a lidi na ně táhnou nejrůznější věci. Jedna slečna se chce naučit havajské košile, další chce šaty, někdo jen jednoduše založit závěsy,“ popisuje Jan Smejkal.

Na amatérské kurzy šití můžete zamířit v podstatě ve všech větších českých městech. V Praze je to vedle Pokoje číslo 10 například Strojovna, Institut módní tvorby nebo Rebelion, v Brně Brno šije nebo Salon číslo 4. Kdybyste se chtěli s posluchači Modeschau podělit o své tipy na dobré kurzy, napište nám do komentářů nebo zprávou na facebook Modeschau, rádi se o další tipy podělíme!

Co na kurzy šití přivádí mladé právničky, ajťačky nebo manažerky? Co si dnes mladí lidé chtějí šít a jak náročné jsou šicí kurzy pro úplné začátečníky? Poslechněte si Modeschau o šití pro radost.

Playlist:

Detente – Acte IV
Lara Sarkissian – The Waves recountal
Sundays on Clarendon Road – Getting Older, Aid Kid remix
Choir Voy – Dark Room (demo)
Rrrrrrafael – Ditpych of Imprinted Textures
Worli – Vacillating Point

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.