Švýcarský režisér Men Lareida: V potemnělých sálech si dodnes připadám jako dítě

15. říjen 2014

Men Lareida je švýcarský režisér, pracoval ale také jako novinář, sazeč nebo grafik. V Česku navštívil s novým filmem Viktoria – o důstojnosti a chamtivosti právě započatý festival Das Filmfest. Jeho snímek je o mladé romské dívce, která cestuje z Budapešti do Curychu za vidinou bohatství, proto se začne prodávat v ponuře osvětlených zákoutích „alpského ráje“. Cesta k penězům je složitější, než si Viktoria představovala, přichází právě o vlastní důstojnost a stává se obětí chamtivosti druhých, aby nakonec objevila přátelství a svou identitu.

„Pravděpodobně patřím do poslední generace, která vyrostla bez televize. Pamatuju si, jak tatínek v obývacím pokoji spustil plátno a dělali jsme takovou superprojekci. Dodnes mám velmi rád tmavé místnosti, ve kterých se proměním v dítě a vybavím si ty pocity, při kterých jsme si doma pouštěli filmy,“ svěřuje se režisér Men Lareida.

Film bude promítaný 16. října v kině Atlas, kde se můžete režiséra osobně po filmu na cokoliv zeptat. Další projekce je plánována na středu 22. října v brněnském kině Scala.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.