Sylvia Plathová není jenom depka. V novele Pod skleněným zvonem se schovává humor i naděje

11. duben 2019
Liberatura

Před šestapadesáti lety vyšel román, který se od té doby pravidelně znovu objevuje po všech koutech světa a nepřestává být aktuální. Napsala ho básnířka Sylvia Plathová a jmenuje se Pod skleněným zvonem. Měsíc poté, co kniha poprvé spatřila světlo světa, spáchala Plathová sebevraždu. I když se její text do velké míry zabývá depresí a má za sebou tíživý příběh, rozhodně to není jenom ponuré čtení.

Básnířka, která strčila hlavu do plynové trouby. Ještě předtím udělala dětem snídani a ještě jim strčila pod dveře ručník, aby se jim nic nestalo. Ano, to všechno o Sylvii Plathové asi víte. Máme to za sebou. Rozhodně by to ale nemělo zastínit všechno ostatní. Například její texty. „Je nešťastné, že analýza toho díla dosedá na tu zjednodušenou životní trajektorii, že Sylvia Plathová byla nešťastná, depresivní osoba,“ říká Klára Vlasáková, naše pravidelná společnice, kterou si zveme k povídání o nejzajímavějších zahraničních titulech. „Pod skleněným zvonem je kniha, která je spíš o vzkříšení a novém začátku než o smrti.“

10 nejlepších knih 2018 podle Radia Wave. Nechybí šumavští samotáři, Sylvia Plath a Barbora Škrlová

knihy – čtení – četba

Vánoce nám prezentují jako svátky štěstí a klidu, ale temnota nikdy nespí. A náš výběr z nejlepších knih roku 2018 to potvrzuje. V anketě najdete spisky o korejském masakru v Kwangdžu, marnostech skotského maloměsta 80. let i dluzích, které dusí lidská společenství už od starověku. Ale protože naděje prý umírá poslední, můžete se začíst také do nové (Para)Bible, ve které se Ježíš pokouší spasit Karvinsko a okolí.      

Legendární novela z roku 1953 vyšla nedávno v nakladatelství Argo a sledujeme v ní hrdinku Esther Greenwoodovou, která odjíždí do New Yorku na stáž do prestižního ženského magazínu. Na prvních stránkách se Pod skleněným zvonem tváří jako Snídaně u Tiffanyho, přičemž charakter Esther připomene některým třeba Holdena Caulfielda nebo Franny Glassovou z textů J. D. Salingera. „Ta knížka začíná jako román coming of age, člověk má pocit, že bude sledovat mladou holku ve velkém městě. Pak se to ale dost zlomí,“ říká Klára Vlasáková. Esther se vrací domů, na povrch vyplouvají její depresivní stavy. Nastává hloubkový ponor do ponurosti. To ale neznamená, že by se z textu vytratila nadsázka, která je v novele patrná od prvních vět. „Nečekala jsem, že se budu u Sylvie Plathové smát,“ přiznává moderátorka Karolína, která je sice cynik, ale i naše expertka na skvělé zahraniční knihy Klára Vlasáková tvrdí, že Plathová umí být vtipná. Paradoxně ve chvíli, kdy její hrdinka marně hledá způsoby, jak se dobrovolně sprovodit ze světa. „Mýtus díla Plathové je, že je to ztěžklá literatura, kterou čtou středoškoláci a pláčou u toho. To je nesmysl,“ myslí si Klára Vlasáková. A my souhlasíme.

Proč je Plathová pořád aktuální? A co si myslíme o nedělním předáváním Magnesie Litery? Poslechněte si záznam poslední Liberatury!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.