Ta bolest byla neskutečná, říká o porodu máma Zuzana. Dá se s tím pracovat, dodává dula

24. leden 2022

„Porod bolí a bolí hodně. Považuju za důležité to budoucím matkám říkat,“ říká porodní asistentka Alžběta Samková. „Na každou z nás čeká u porodu nějaké překvapení. Každou tam něco zaskočí a přijde moment, kdy si s údivem řekneme: ‚I tohle je možný??‘, “ dodává.

„O porodní bolesti jsem předem samozřejmě hodně přemýšlela. Ale to, co přišlo, to byla neskutečná bolest a já jsem si říkala, že nevěřím, že se něco takového dá přežít,“ popisuje Zuzana, která přesto přežila a před třemi měsíci porodila dceru.

„Nesevře nás nečekaně, je to vlna. Cítíme, že nastupuje a přichází, pak dosáhne svého vrcholu a zase odejde,“ popisuje mechanismus porodní bolesti Samková. „A samozřejmě se u porodu stává, že žena nechce být v nějaké pozici, protože v ní cítí velikou bolest. Jenže to je přesně to, co my, zdravotníci, v tu chvíli chceme. To je těžké, ten moment ustát. V zlomových chvílích pokládám tři otázky. Podle nich poznám, jestli je čas na tlumení bolesti, nebo ne,“ dodává.

Podle duly Simony Lazzari je nejtěžším úkolem porodní bolesti nevzdorovat a snášet ji co nejuvolněněji. „Je vždycky důležitý kontext – žena možná už kvůli kontrakcím dva dny nespí. Nebo všechno vypuklo teprve před třemi hodinami. Když ale bolestivé vlny nedokáže snášet a každou další očekává vyděšená a stažená, neschopná s ní spolupracovat, je pro mě na místě nabídnout tlumení.

„Epidurál je pro mě nejzásadnější rozhodnutí celého porodu. Dítě přestává být pánem zájezdu a je to pak hop nebo trop,“ říká v podcastu Jiné stavy porodní asistentka Alžběta Samková. Poslechněte si celý díl.

Poslechněte si magazín Houpačky, kde jsme se bolesti při porodu věnovali v díle s názvem Strach z bolesti i její prožívání jsou pro porod zásadní, shodují se primář porodnice a dula. Houpačky můžete sledovat i na Instagramu

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.