Tajemství beden na dně Černého jezera. Český snímek Neptun připomíná jednu z nejslavnějších akcí StB

6. duben 2018

Akce Neptun byla jednou z nejúspěšnějších dezinformačních kampaní Státní bezpečnosti. V roce 1964 našli potápěči na dně Černého jezera bedny s nacistickými dokumenty. Domácí i zahraniční novináři se na následné tiskové konferenci domnívali, že se jednalo o senzační objev. Skutečné historické události se staly inspirací pro snímek režisérky Adély Babanové Neptun. Poukazuje na aktuální problém, nebezpečí mediální manipulace.

Ve skutečnosti ale bedny do jezera uložili krátce předtím příslušníci odboru aktivních opatření, který spadal pod československou rozvědku. Ukazuje to film Neptun, kombinující dobové archivní záběry s hranými scénami. „S námětem přišel můj bratr Gian, se kterým jsem spolupracovala i na svých předchozích filmech,“ vysvětluje Adéla Babanová. „Obsah beden jsme vyměnili za jiný senzační objev, než byly nacistické dokumenty. Celý příběh je díky tomu posazen do symboličtější roviny,“ popisuje režisérka film, který 26. dubna uvede pražské kino Ponrepo.

Jedním z hlavních témat, se kterým Babanová pracuje, je i dnes velmi aktuální problém manipulace médií a propagandy. „Téma zkreslování skutečnosti a manipulace jsme spolu s bratrem zpracovali už ve filmu Odkud spadla letuška?. Ten je stejně jako Neptun inspirovaný skutečnými událostmi. Nabízíme v něm nový pohled na příběh letušky Vesny Vulovičové, která jako jediná přežila pád jugoslávského letadla v roce 1972 nedaleko od Děčína,“ popisuje filmařka.

Chcete slyšet víc o projektu tunelu, který měl vést z Československa k Jaderskému moři a který Adéla Babanová oživila právě ve filmu Návrat do Adriaportu? A zajímá vás, jak těžké je dostat se k dobovým archivním záběrům, které Babanová ve filmu Neptun použila? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc.

Spustit audio