Tajemství úspěchu bratří Coenů? Umí pracovat s krutostí, groteskou i bizarnostmi

20. leden 2022

Shakespeare podle jednoho z bratrů Coenů - nejnovější počin The Tragedy of Macbeth Joela Coena je filmovou adaptací ikonické divadelní tragédie. Jak si starší ze sourozenců se Shakespearem poradil? „Je to, v dobrém míněno, velmi divadelní film. Soustředí se na herecké slovo a i kvůli hře s perspektivou a prostorem je škoda, že nebude k vidění v kinech,“ říká o snímku filmový kritik Pavel Sladký, se kterým jsme zároveň probrali také filmografii obou bratrů.

Filmy bratří Coenů stavěly ve svých počátcích, na přelomu 80. a 90. let, na násilí a krutosti. Zároveň ukazovaly, že zlo umí být bizarní a může vznikat i z nějaké nesmělosti. Postupně se ale začala ukazovat šíře jejich filmových inspirací a vypravěčských způsobů.

„V řadě Coenových snímků je také přítomný smysl pro humor, často ve formě grotesky. Ten ale v Macbethovi rozhodně nemá místo, je to zjednodušeně řečeno noční můra,” srovnává Sladký aktuální Shakespearovu adaptaci Joela Coena s předešlou tvorbou obou bratrů.

Ti si ve své tvorbě rádi berou inspirace z různých žánrů, ať už je to film noir, western nebo drama. „A také své zdroje reflektují, včetně nějakého konkrétního časového období,“ zdůrazňuje Sladký.

Velký úspěch zaznamenal i seriál Fargo inspirovaný stejnojmennou coenovskou klasikou z roku 1996. Především první dvě sezony jsou podle Sladkého velmi podařené: „Skvěle rozvíjejí témata z původního filmu a zároveň dokážou velmi překvapit.“

Proč se na filmové adaptaci Shakespearova Macbetha nepodílel mladší z bratrů, Ethan Coen? Soundtrackem ke kterému filmu Coenové trefili pověstný hřebíček na hlavičku? A jaké počiny z jejich filmografie jsou spíš nepovedené? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka