Takový dům. Poslechněte si audiodokument o tom, proč by měli staří lidé a děti bydlet spolu

4. prosinec 2017

Malé děti a staré lidi dost věcí spojuje. Nemohou zůstat přes den sami, a tak prožívají podivuhodně stejné dny. Jedni jsou vychováváni učitelkami v mateřských školách, druhé opečovávají ošetřovatelky v domovech pro seniory. O tom, že k sobě dvě skupiny patří a proč je důležité, aby se setkávaly, natočila audiodokument Takový dům Karolína Peroutková.

Občanské sdružení Fabiánek, které funguje podobně jako mateřská škola, sídlí v přízemí Domova pro seniory pod Skalkou v Mníšku pod Brdy. Děti se často potkávají s obyvateli domova, míjí se při procházkách, občas se společně sejdou k výtvarnému tvoření. Jejich den je podobný: potřebují pomoci s jídlem, mají problémy s chrupem, používají raději plastové hrnečky a často padají. Po obědě chodí spát a čekají na zbytek rodiny. Všichni také vypráví snové příběhy. Jedni proto, že si život venku teprve představují, jiní, protože už na něj zapomněli.

„Mateřská školka a domov důchodců jsou si daleko bližší, než se na první pohled zdá. Proto jsem se rozhodla natáčet v Mníšku pod Brdy, kde jsou si tyto instituce hodně blízko. Vydala jsem se do každé z nich, abych je prozkoumala a vystavěla tak mozaiku situací, které tam jsou identické – třeba podobná výzdoba nebo kreslení podobných obrázků,“ říká autorka dokumentu Karolína Peroutková.

Audiodokument Takový dům ukazuje, proč by měli staří lidé a děti bydlet spolu a jak prospěšné soužití těch nejmenších a nejstarších může být.

Karolína Peroutková je studentkou Dokumentární tvorby na FAMU. Ve své tvorbě se zaměřuje na dětský svět, ráda hledá hranice mezi čistým, raným pohledem dětí a brzy nastupující uniformitou dospělé většiny. Ráda experimentuje s výrazovými prostředky. Zvuková esej Takový dům je její prvotinou.

Autorka: Karolína Peroutková
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvuk: Tomáš Pernický

autor: Karolína Peroutková
Spustit audio