Talkshow, koncert i rozhlasová hra. Radio Wave si připomíná 50. výročí okupace Československa

20. srpen 2018

Radio Wave si spolu s ostatními stanicemi Českého rozhlasu připomíná padesát let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Ve vysílání a na webu Radia Wave se v úterý 21. srpna budeme věnovat nejen vzpomínkám na vpád vojsk, ale i kulturnímu a společenskému dění během celého bouřlivého roku 1968 v Československu i v zahraničí.

Výročí srpna 1968 je mimořádně významné právě pro rozhlas, který se stal jedním z ústředních bodů dramatických událostí a symbolem odporu proti okupantům. Zaměstnanci rozhlasu tehdy statečně udržovali svobodné vysílání i přes střelbu na ulicích a obsazování budovy. Sedmnáct lidí při obraně rozhlasu zahynulo a desítky dalších byly zraněny.

Dobovým událostem, kultuře, životnímu stylu a příběhům známých i zapomenutých hrdinů se věnuje rozhlasový Projekt 68, díky kterému se mimo jiné můžete do událostí 21. srpna ponořit v multimediální mobilní aplikaci s prvky rozšířené reality.

21. srpen 1968 na Vinohradské třídě v Praze

Ve 20 hodin vás zveme do Přístavu 18600 v pražském Karlíně na další díl Talkshow Radia Wave, ve které pod otevřeným nebem moderátoři Aleš Stuchlý a Daniel Řehák spolu s hosty Danielou Drtinovou a Romanem Týcem zavzpomínají na všechny své soukromé invaze. Pokud nestíháte nebo to máte do Karlína daleko, záznam talkshow budeme vysílat 26. 8. od 19:00 a také ho najdete v archivu pořadu.

KOMPLETNÍ PROGRAM VYSÍLÁNÍ 21. SRPNA:

8:20, ANKETA

Ví mladí Češi, co se v Československu v roce 1968 dělo? Mají pro ně tehdejší události ještě význam? Na ulicích se ptá Hana Merková.

Čtěte také„60. léta byla plná nadějí a konečně se tu prosadil rock. Pak přišla okupace,“ vzpomíná Jiří Černý

10:05, ROZHLASOVÁ HRA

Všechny stanice ČRo simultánně vysílají premiéru rozhlasové hry Včera, dne 20. srpna. V hlavních rolích inscenace Petra Kazdy, jejíž režie se ujal Aleš Vrzák, se představí Táňa Vilhelmová, Vojta Dyk, Miroslav Krobot a David Novotný.

11:20, ČESKOSLOVENSKÁ HUDBA 1968

Jaká byla československá hudba roku 1968? S Jiřím Černým, Pavlem Klusákem a Dádou Libánskou diskutuje Miloš Hroch.

Lidé na Václavském náměstí nesou 21. srpna 1968 zkrvavenou státní vlajku

13:00, MARTA KUBIŠOVÁ

Marta Kubišová v repríze profilového rozhovoru vedeného Jiřím Špičákem hovoří nejen o konci kariéry, Chartě a normalizaci.

14:20, 1968: ROK ZLOMU

Události pražského jara, okupace a nastupující normalizace popisuje vzdělávací pásmo z produkce kreativního HUBu Českého rozhlasu.

15:00, RADIO WAVE STUDIO SESSION – VLADIMÍR MERTA

Na mimořádném živém koncertu ve studiu Radia Wave zahraje a na události roku 1968 zavzpomíná legenda českého folku Vladimír Merta.

16:20, ZAHRANIČNÍ REAKCE NA OKUPACI

Jak na dramatické události v Československu reagovali hudebníci a kapely v zahraničí? Dobové hudební dění přibližuje Miloš Hroch.

17:00, UNIVERSUM

Zástupci studentských hnutí s Evou Svobodovou diskutují o tom, jaké jsou paralely mezi studentským hnutím v roce 1968 a v současnosti a proč se studenti zapojovali do nedávných protivládních protestů v Paříži nebo v Budapešti.

autor: Radio Wave
Spustit audio