Tancuj s Beyoncé. Výzva Before I Let Go je umělý virál, který nerozeznáte od pravého

6. květen 2019
Fenomem

V polovině dubna měl premiéru koncertní film Homecoming, který zachycuje triumfální vystoupení Beyoncé na loňském festivalu Coachella. Homecoming vyšel i jako živé koncertní album, které doplňuje bonusová studiová píseň Before I Let Go. První nová skladba Beyoncé po dvouletém mlčení by vzbudila zájem fanoušků tak jako tak. Navíc ji ale ještě doprovází virální taneční výzva s hashtagem Before I Let Go Challenge, která putuje sociálními sítěmi.

Výzvu Before I Let Go vypustila sama Beyoncé, když 17. dubna na Instastories pro 127 milionů svých fanoušků zveřejnila hashtag se srdíčky. Odstartovala záplavu videí, na nichž fanoušci na její novou píseň tancují. Pravidla choreografie určila sama zpěvačka ale jen v textu písně, kde přímo diktuje: „Turn around, kick, then slide/ And twirl that a** to the right, now/ Ooh, bunny hop, bunny hop, drop, pop/ Cross your legs, turn around and clap/ Shuffle to the left, let’s glide now.“

Beyoncé sama nikdy tanec nepřevedla, tudíž je v jeho provedení relativní volnost, která dává fanouškům šanci projevit svoji kreativitu. Ty nejvydařenější tanečky sdílí Beyoncé na svých Instastories a pomáhá k dalšímu šíření virálu. Vznikl z nich také oficiální videoklip, který vypadá jako kompilace virálních tanečních výzev, jež obvykle najedete na YouTube. Žádný div, že píseň Before I Let Go teď stoupá žebříčkem a v zámoří už atakuje první padesátku.

Virální tanečky neodmyslitelně patří k internetu a sociálním sítím a často jsou spojené s afroamerickou kulturou. Většinou se ale rodí takzvaně na ulici a jejich vynálezci teprve díky internetu získávají slávu – to byl případ třeba rappera Soulja Boy a jeho Crank That tanečku, který ho proslavil v roce 2007.

Tanečky jako Hit The Quan nebo předloňský Watch Me (Whip/Nae Nae) byly závanem autenticity v hudebním průmyslu, lidové kultury, která nemá nic společného s hudebním průmyslem a divoce se šíří internetem. V posledních letech nicméně s virálním potenciálem tanečků už pracují i celebrity z nejvyšších pater showbyznysu. Jejich marketingové týmy se naučily využívat sílu sociálních sítí ke svému prospěchu a Before I Let Go Challenge je toho dobrým příkladem. Trochu jako z učebnice moderního marketingu. Ale pozor, ne každému by tohle vyšlo, udělat virál není vůbec automatické. Tohle je ale Beyoncé, která – zdá se – prostě nemůže šlápnout vedle.

Coachella je mrtvá, ať žije Beychella. Volá internet po famózním vystoupení Beyoncé

03566583.jpeg

Beyoncé zahájila svým opulentním výstupem festival Coachella v kalifornské poušti jako první žena tmavé pleti.

Beyoncé je známá svým perfekcionismem a tenhle uměle vyrobený virál je vlastně jen střípkem do mozaiky obrovského humbuku kolem filmu Homecoming, který poslední týdny útočí na fanoušky ze všech stran. Nejde mu uniknout.

Before I Let Go je coververze hitu R&B skupiny Maze ze začátku 80. let a v originále je to hořkosladká píseň o rozchodu. Beyoncé z ní ale udělala píseň o radosti ze života, o momentech, kdy je vám tak dobře, že se vám chce tancovat. Žádný div, že se stala soundtrackem k prvnímu velkému virálnímu tanečku letošního jara.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, jak se vyrábí umělý virál a proč si zrovna Beyoncé může dovolit vyslat do světa taneční výzvu a neskončit trapně.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.