Tancující pohřebáci a uzdravující se příroda. Dva dubnové memy, které nám pomohly přežít karanténu

27. duben 2020
Fenomem

Všichni už jsme hodně unavení z karantény a zpráv o koronaviru a taky z memů na toto téma. Takže si od nich dáme ve Fenomemu tentokrát pauzu. No, nebo vlastně nedáme, ale budou to dva dubnové memy, které s epidemií souvisí spíš jen okrajově. V jednom tancují nosiči rakve, v druhém se uzdravuje příroda, kterou opustil člověk.

Pohřeb není zrovna veselá záležitost, tedy pokud nejste milovník toho nejčernějšího humoru. Takového, který přinesl mem Dancing Pallbearers s vtipnou videomontáží. Začíná obvykle záběry z nějakého domácího videa, na němž někdo dělá něco hodně nebezpečného – skáče na trampolíně, dává ruku do pusy krokodýlovi nebo natáčí v autě selfie a nevěnuje se řízení. Skončí to samozřejmě špatně, místo nehody ale video střihne na záběry s průvodem mužů v černém, kteří nesou rakev a bizarně u toho tancují. Morbiditu memu ještě podtrhuje to, že přichází v době, kdy v některých zemích světa poptávka po službách pohřebních společností ze známého důvodu dramaticky roste.

Krutě vtipný kontrast mezi karamboly neznámých odvážlivců a rozvernými nosiči rakve ještě umocňuje energický EDM track Astronomia od ruského producenta Tonyho Igy, který mem doprovází. Mimochodem záběry na pohřebáky pochází z dokumentu BBC o ghanské skupině profesionálních nosičů rakví, kteří mají ve svém repertoáru i trochu bizarní tance, jimiž smuteční obřad můžou – samozřejmě na přání příbuzných zesnulého – trochu ozvláštnit. Video je staré asi tři roky a bylo malým virálem už v době svého původu, montáž Dancing Pallbearers (známá též jako Dancing Coffin) se šíří po internetu od konce února a boduje hodně díky TikToku.

Druhý dubnový mem, který nám pomáhá přežít karanténu, nese jméno Nature is healing – Příroda se uzdravuje – a ukazuje fotomontáže z různých míst světa, kterým svědčí nepřítomnost lidí, a to dokonce tak, že se tam příroda vrátila ve své původní divoké podobě. Možná někdo z vašich známých sdílel úplně vážně zprávu, že se do kanálů v Benátkách vrátili delfíni – tak v podobně absurdním duchu se nese tento mem. V Itálii se v přírodě začala objevovat pizza, do Paříže se vrátily bagety, do Buffala bizoni (buffalos), v Londýně lze potkat Teletubbies a do tokijských ulic opuštěných lidmi nakráčela Godzilla.

Mem má i další vtipnou variaci týkající se věcí, které jsou nyní vidět na obloze pouhým okem díky nižšímu stupni zamoření ovzduší – další planety sluneční soustavy, hory z loga filmové společnosti Paramount nebo třeba strašidlo komunismu. Když se dobře soustředíte, uvidíte v mracích tvář Karla Marxe. Jen si to schválně zkuste. Mem doplňuje heslo „Nature is healing, we are the virus“. Příroda se uzdravuje, my jsme virus. Je to samozřejmě jen ironie. Oxid dusičitý v ovzduší klesá díky nižšímu objemu dopravy, ale že by se příroda uzdravovala, to si můžou myslet snad jen ti největší optimisté. A pokud někdo chce opravdu černý humor, stačí si přečíst zprávy o suchu, které postihuje Evropu.

Poslechněte si Fenomem a dozvíte se, kde se vzal populární mem o tancujících nosičích rakve a taky co všechno se vrátilo do přírody poté, co ji opustili lidé. Proč zrovna v dubnu slavilo popularitu video s ghanskými pohřebáky a opravdu se do kanálů v Benátkách vrátili delfíni a do ulic Londýna Teletubbies? A je lidstvo skutečně virus?

autor: Karel Veselý
Spustit audio