Tanec a fyzika - jak spolu souvisí?

21. září 2010

Divadlo Ponec se rozhodlo začít nový rok netradičně tím, že poskytne prostor pro mladé či začínající choreografy. Tuto šanci pro nedávné absolventy uměleckých škol, ale i zkušené tanečníky v nové, choreografické roli, nazvalo "divokou kartou". UVNITŘ: Rozhovor o představení

Na konci ledna se tedy se svou novou choreografií inspirovanou fyzikálními zákony představí jako první "divoká karta" tanečnice a choreografka Bára Látalová. Choreografka si ve svém díle klade otázku po tom, zda lze tanec definovat jako jednoduchý pohyb tam a zpět v gravitačním poli.

"Fyzika zůstává pro mnohé abstraktní a těžko uchopitelnou vědou a stejně tak může pro leckterého diváka být i tanec nepochopitelným a velmi abstraktním," říká Látalová a ke svému nápadu vytvořit choreografii pro všechny věkové skupiny doplňuje: "Se svým šestiletým synem bych ráda chodila na taneční představení. Většinou se však zapotím stejně jako samotní interpreti, jelikož se mě stále na něco ptá, tleská, směje se a to obvykle v tom nejnevhodnějším okamžiku ticha a napětí. Často jsou představení pro něj příliš dlouhá a začínají pozdě. Z těchto důvodů jsem chtěla vytvořit taneční představení, na které mohou jít jak rodiče, tak děti a vzájemně si sdělovat dojmy během celého večera." Na inscenaci, kterou autorka pojmenovala Newtonovým vzorcem popisujícím gravitační zákon, se můžete přijít podívat v úterý 26. ledna do divadla Ponec.

01080842.jpeg


Výkon a příkon: Barbora Látalová a Zdenka Brungot Svíteková
Výtvarná vertikála: Kateřina Housková
Odporný poradce horizontály: Tomáš Měcháček
Světelné svazky: Jan Beneš McGadie a Jan Dorner

autor: Press kit
Spustit audio