Tanec svatého Tweeta: 30 lidí, kteří to umí na 140 znaků

18. říjen 2015

Přes veškeré trable, se kterými se společnost Twitter v poslední době potýká, zůstává tato služba nejrychlejším informačním kanálem dneška a nejpřímočařejším způsobem, jak zkontaktovat vaši oblíbenou osobnost. V redakci jsme pro vás proto připravili seznam 30 nejzajímavějších twitterových účtů. Od hudebníků a komiků přes politické komentátory až po technologické geeky – to všechno najdete na našem seznamu.

Pochopitelně se stoprocentně neshodujeme se všemi názory vlastníků námi doporučovaných účtů, nicméně vám zaručujeme, že jsou pozoruhodným zdrojem informací i zábavy. Pokud zatím účet na Twitteru nemáte, zcela určitě vám naše tipy poskytnou hutný a vyvážený základ.

Kromě našich tipů nezapomeňte sledovat také přímo členy naší redakce. Ty na Twitteru aktivní najdete tady.

HUDBA:

Killer Mike @KillerMike
Rapper, člen Run the Jewels, lidskoprávní aktivista. Tweetuje především o rasových otázkách.

Gary Suarez @noyokono
Hudební publicista, expert na hip hop a hardcore. Umí být nekompromisní, arogantní a vtipný zároveň.

JohN Twells @johnxela
Boss labelu Type, producent, publicista, fanoušek hororů a belgického piva. 100% popkulturní geek.

Grimes @Grimezsz
Hudebnice, feministka, fanynka komiksů, obskurních filmů a sci-fi.

Holly Herndon @hollyherndon
Producentka, umělkyně, experimentátorka, milovnice technologií a komunikace.

Ezra Koenig @arzE
Zpěvák, skladatel, frontman kapely Vampire Weekend.

Tibor Holoda @tiborholoda
Waves Bratislava a festival Wilsonic, tweetuje především o stavu hudebního průmyslu.

SPOLEČNOST:

tyholky @tyholky
„Nesourodé zátiší ze života čtyř žen,“ píše se v biu tohoto účtu. Pokud se chcete opravdu od srdce zasmát, stiskněte follow.

Jaden Smith @officialjaden
Chcete vědět, co budete poslouchat a na co se budete dívat za pár let? Sledujte Jadena Smithe. Sedmnáctiletý syn herců Willa a Jady Pinkett-Smith rozhodně drží prst na tepu doby. Má opravdu cool holku, hostuje na albu Childish Gambina, nosí sukně a chce světový mír. What’s not to like?

Creative Digest @Creative_Digest
Inspirativní webový magazín pro všechna kreativní povolání. Rady, nabídky skvělých jobů i možnost prezentovat svoji práci.

Darina Vymětalíková @darina_vymetali
Vtipná sportovní redaktorka České televize s doktorským titulem a jedna z nejvýraznějších žen na českém Twitteru.

Mindy Kaling @mindykaling
Americkou komičku, autorku a producentku Mindy Kaling známe ze seriálu Mindy Kaling Project. Twitteru se rozhodně nebojí.

Vanessa Friedman @VVFriedman
Nejdůležitější módní přehlídky? Staňte se fanouškem Vanessy Friedman, novinářky a módní kritičky New York Times. Vždycky sedí v první řadě a vždycky fotí nejzásadnější detaily a komentuje je live.

Ottolenghi @ottolenghi
Jeden z nejslavnějších kuchařů současnosti – provozovatel slavné restaurace v Londýně, autor dvou super populárních kuchařek s recepty z Blízkého východu. Yotama Ottolenghiho sleduje každý, kdo rád a dobře jí.

Starý mrzout @stary_mrzout
„Kdo neskáče, neskáče,“ píše Rostislav Oboňa z Opavy, na Twitteru známý jako Starý mrzout. Kromě velmi příjemného účtu provozuje i internetový magazín pro opravdové pseudointelektuály Zeitung.cz.

Judd Apatow @JuddApatow
Jeden z nejzásadnějších režisérů a autorů inteligentních komedií o holkách i klucích. Autor kultovního seriálu Freaks and Geeks. Objevitel Jamese Franca, Setha Rogena, Lizzy Caplan, Leny Dunham nebo Amy Schumer. Sledovat ho je nutnost.

POLITIKA / KOMENTÁTOŘI:

Jeb Lund @Mobute
Americký komentátor píšící převážně pro Rolling Stone a britský Guardian. Pokud chcete více porozumět americké politice a ještě se u toho notně nasmát, je Jeb Lund ideální volbou.

Teju Cole @tejucole
Spisovatel americko-nigerijského původu. Má vyhraněné názory na řadu témat, od mezinárodní politiky až po fotbal, a umí je vyjádřit krátce a vtipně, tedy ideální materiál na Twitter.

Ta-Nehisi Coates @tanehisicoates
Komentátor píšící pro americký magazín The Atlantic, soustředící se především na rasovou problematiku v USA. Jeho loňský vyčerpávající článek The Case For Reparations hovoří za vše.

Michal Kašpárek @kasparek
Brněnský publicista píšící primárně pro web Finmag, který je současně spoluzakladatelem skupiny Žít Brno (hnutí opustil před vstupem uskupení do komunálních voleb).

Glenn Greenwald @ggreenwald
Komentátor s názory na pomezí libertarianismu a americké levice. Když chtěl Edward Snowden vypustit do světa data o NSA, která nashromáždil, vybral si pro tento účel právě Greenwalda.

Iyad El-Baghdadi @iyad_elbaghdadi
V Norsku žijící Palestinec, který se narodil ve Spojených arabských emirátech, odkud byl po arabském jaru vyhoštěn. Tweetuje mnohdy cynické, informované vhledy do situace na Blízkém východě.

Ján Simkanič @Simindr
Novinář a „duchovní otec ankety Křišťálová Lupa“. Své názory především na českou politickou scénu publikuje nejen na Twitteru, ale i na svém webu.

TECHNOLOGIE:

Evgeny Morozov @evgenymorozov
Editor amerického magazínu amerického The New Republic běloruského původu. Věnuje se hlavně sociálnímu dopadu technologií. Většinou značně skepticky.

Cory Doctorow @doctorow
Blogger, spisovatel, aktivista a editor techno-futuristického webu Boing Boing. Jeden z největších kritiků současných podob autorských zákonů.

Josef Šlerka @josefslerka
Vedoucí oboru nových medií na Karlově univerzitě a šéf výzkumu a vývoje v analytické společnosti Socialbakers. Tweetuje mimo jiné pozoruhodné analýzy (nejen) českého internetu a sociálních sítí.

Mark Ames @MarkAmesExiled
Editor technologického webu Pando.com a zakladatel kontroverzního časopisu Exile. V posledních letech se soustředí na průsečíky nových technologií a politické moci.

Tim Ingham @musicbizworld
Šéfredaktor serveru Music Business Worldwide. Jestli se chcete vyznat v chaosu, do kterého hudební průmysl uvrhly nové technologie, sledování Tima Inghama na Twitteru je dobrý začátek.

Jason Hirschhorn @JasonHirschhorn
Divoký blázen. Vrchní kurátor informací v Silicon Valley. Člověk, který snad nikdy nespí, neustále čte a linky na to nejzajímavější tweetuje, nebo sdílí přes svou kurátorskou službu Redef.

Hacker News @newsyc20
Twitterový účet sociálně zpravodajského serveru Hacker News, který je vedený startupovým inkubátorem Y Combinator. Automaticky tweetuje zprávy převážně ze světa nových technologií, které jsou na serveru populární. Má variantu pro zprávy, které dostaly 20, 50, 100, 150, 300 a 500 palečků, takže si můžete vybrat kadenci a důležitost, která vám nejvíce vyhovuje.

autor: Radio Wave
Spustit audio