„Táta mě naučil Nirvanu, já ho teď učim rap.“ Vzali byste rodiče na koncert 58G?

22. červen 2022

Jihlavská crew 58G vystoupila v pražském prostoru Bike Jesus a přišlo ji podpořit hodně fanoušků a fanynek. Málokdo z nich ale vzal s sebou svoje rodiče, i když dotázaní se často shodli, že s nimi svou hudbu vlastně sdílí. Co nás naučili poslouchat „naši“ a co předpokládáme, že by si mysleli o současné české rapové scéně?

„Moji rodiče by určitě nepřišli, mamka miluje Karla Gotta,“ říká jedna z respondentek na ostrově Štvanice. I když nikdo z dotázaných na koncert své rodiče reálně nevzal, znělo to, jako kdyby náhodné přehrávky oblíbených alb v obýváku přeci jen nějaký potenciál sdílení měly.

„Tátu bych sem vzal, pouštím mu rap. Pravidelně ho stříhám doma v garáži a 58G je jedno z mála, co se mu líbilo,“ vysvětluje další z publika na ostrově. Nejen tátové, ale i mámy mají důvěru svých dětí, když přijde na český rap. „Mí rodiče chápou novou dobu a jsou celkem přizpůsobiví, nemyslím si, že by byli hateři,“ vysvětluje slečna, která s rodiči zajde občas společně na hudební festival.

Čtěte také

„Tátovi se to líbí, já mu to pouštím a včera se mnou byl na Garáži, což je undergroundová česká skupina,“ poodhaluje další fanoušek 58G svůj hudební rozsah. Jedním dechem taky dodává, že díky svému tátovi se seznámil se jmény jako White Stripes nebo Nirvana.

Od lidovek, country, nebo kytarové hudby devadesátých let, které zněly z nosičů v dětství, se současní hudební fans dostali k rapu. Ten ale často také považují za nepochopitelný, nebo jen nepochopený svými staršími rodinnými příslušníky. „Myslím, že by se jim to nelíbilo, že by to na ně bylo moc dusivý, a ty texty by nepochopili,“ odhaduje posluchač, který se ale zároveň obloukem vrací ke country, s nímž se díky svým rodičům seznámil zase on.

Co si o otevřenosti svých rodičů vůči hudebním žánrům myslí mladí lidé na rapovém koncertě, uslyšíte v anketě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.