Táta volí xenofoby, dcera zelené fanatiky. Proč nás rozděluje téma politiky a jak o ní diskutovat?

28. září 2021

„Politické já tvoří jednu vrstvu člověka, je to pro nás důležité téma,“ říká v Balancu Aleš Borecký, psychoterapeut, psycholog a publicista. Téma politiky nás rozděluje, nejen ve společnosti, ale v rodinách, s přáteli, v partnerských vztazích. Proč tomu tak je?

Politický pohled na svět je pro nás důležitý, pro některé lidi slouží až jako víra, náhražka duchovna. Proto jsme možná rozděleni politikou ve společnosti, ale také s rodinami, přáteli i partnery. Co o nás říká naše politické myšlení?

Aleš Borecký

„Zažili jsme to jako děti, když někdo urážel naše rodiče. To se nesmí. Pro dospělé se nedotknutelné téma může přesunout na politiku.“ Možná jste to sami prožili, běžné nebo i příjemné setkání s rodinou či přáteli se stane nepříjemným v momentě, kdy někdo vytáhne politické téma. Najednou vládne nepochopení, kritika, emoce se zesílí.

Je to proto, že často neumíme oddělit debatu o politice od našich vlastních témat, hodnot i bolístek. Když třeba táta řekne, že nechápe, jak můžeme volit zrovna tuhle stranu, můžeme to vnímat i jako kritiku a nepřijetí nás samých. A od rodičů taková kritika bolí.

Čtěte také

„Živý člověk je více než myšlenka nebo jeho přesvědčení. Je dobré vidět člověka jako celek.“ Můžeme se třeba dohodnout, že se s některými lidmi o politice vůbec bavit neumíme, nechceme tím totiž ohrozit náš vztah. Nebo se to naučit komunikovat lépe. Snažit se pochopit, že druhý má na základě svých zkušeností a znalostí jiný politický názor.

V debatě o politice se spousta lidí také snaží přesvědčit, agitovat a prodávat svůj politický směr. Dělá nám dobře, když jsme obklopeni stejně smýšlejícími lidmi. Snaha někoho konvertovat ale celou debatu může zjitřit. Může se také ukázat pokrytectví, hlásáme v politických otázkách jiné hodnoty, než sami skutečně žijeme.

Pusťte si celý rozhovor o tom, jak se formují politická přesvědčení a jak se o nich bezkonfliktně bavit.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.