Tátovi jsem šlohla kytaru, říká frontwoman jazzpopové trojice Obligatne Kristína Mindová

8. duben 2022

Slovensko-česká trojice Obligatne vydala v půlce března debutové album Monológ spásy, na kterém kombinuje hořkosladké bedroom písničkářství s jazzpopovou estetikou. Původně sólový projekt Kristíny Mindové se během covidové pandemie rozrostl o bubeníka Jana Čumu a basáka Štěpána Havla. „Skamarádila jsem se s Honzou, který mi pak dohodil Štěpána, a protože se mi líbil ten vibe, je z Obligatne ve výsledku trio,“ popisuje Kristína genezi kapely, která zahrála živě v našem studiu.

Jaký mají členové Obligatne hudební background? Já jsem samouk, pochytávám vlivy od rodičů a tátovi jsem šlohla kytaru,“ vzpomíná Kristína. Štěpán šel zase cestou soukromého učitele a aktuálně proniká do tajů syntezátorů. Klasickou ZUŠku tak má za sebou jenom Honza. Dva roky jsem se učil na kytaru a dva roky na bicí, ale spíš mi za tu dobu došlo, že noty k hraní nepotřebuju. Čerpám inspiraci od lidí, kteří hrají dobře a od kterých se chci něco naučit.

Obligatne

Texty i melodie má v Obligatne na starosti Kristína. Výsledky vždycky donesu do zkušebny a kluci se s tím pak trápí, aby to znělo dobře dohromady. Některé písně mám pořád problém zahrát na zkoušce, takže si texty často jen tak mrmlám do mikrofonu, ale postupně se mi ten stud daří odbourávat, říká introvertní frontwoman. Někdy tomu i kvůli slovenštině na první dobrou nerozumíme, ale psaná forma vždycky pomůže, dodává se smíchem Honza.

Jamují někdy Obligatne ve zkušebně? Jaký mají vztah k české legendě Nerez a které další domácí kapely poslouchají? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici písní Žena, Kazatel, Kaviareň a Mokrá sa mu nepáčim, které kapela zahrála živě v našem studiu!

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.